Ajutine pankrotihaldur peab kohtule esitama kirjaliku aruande ja arvamuse hiljemalt 27. mail 2021.

AS-i Tallinna Moekombinaat juhtkond jätkab igapäevase T1 Mall of Tallinn opereerimisega koostöös ajutise pankrotihalduriga. Pankroti väljakuulutamisel sõltub edasine tegevus pankrotihalduri ja võlausaldajate otsustest.

T1 suured võlad

Aprilli lõpus ütles riigikohus pikalt vindunud T1 kaubanduskeskuse vaidluses lõpliku seisukoha: saneerimiskava jääb pooleli. Saneerimismenetluse lõpetamise otsus pani keskuse jaoks paika järgmised sammud - T1 Mall of Tallinna omanik Tallinna Moekombinaat (TMK) peab kuulutama välja pankroti ja enda vara võlgade katteks müüma.

T1 omanik pole ehituseks võetud laenu maksnud 2019. aasta septembrist, võlad on kasvanud 120 miljoni euroni.

T1 keskus on suuruse ja asukoha poolest hinnaline kinnistu, aga võlad on kasvanud hiiglaslikuks. Suurim võlausaldaja, keskuse ehitamiseks 65 miljonit eurot laenu andnud fond Lintgen (koos ameeriklaste investeerimisfondiga Sixth Street Partners) ütleb, et nemad pole keskuse omanikelt laenumakseid saanud 2019. aasta septembrist saati. Lintgeni siinne esindaja vandeadvokaat Toomas Vaher lisab, et neile ollakse nüüdseks võlgu juba 90 miljonit eurot. Suurim võlausaldaja oli ka kõige jõulisem Pro Kapitali tütarfirma TMK pankroti nõudja - rahvusvaheliselt kogenud kinnisvarahaid nägid juba aasta tagasi, et praegune omanik ei uju sellest supist välja. Vaher kinnitab nüüdki, et Lintgen ei taha omaniku pankrotti soovides keskust sulgeda, vaid hoopis uuesti elule aidata ja ise selleks veel miljoneid eurosid investeerida. „T1 on toimiv kaubanduskeskus ja võlausaldajate huvides on keskus käigus hoida, et seda oleks võimalik pankrotivarana võõrandada võimalikult soodsatel tingimustel.

90 miljoni euroseks paisunud võlg on küll suurim summa, kuid kaugeltki mitte ainuke. Võlausaldajaid on TMK-l üle poolesaja. Üks võlausaldajaid on keskuse ehitaja Merko. Täpset võlasummat ehitusfirma ei avalda, kuid seegi võib küündida mitme miljoni euroni.