Statistikaameti andmetel tõusid hinnad aprillis eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes kiirenes märtsi 1,1 protsendilt 1,9 protsendini aprillis. Euroalal kiirenes hindade tõus madalast võrdlusbaasist ja kõrgematest energiahindadest tulenevalt 1,6 protsendini.

Kütust, soojust ja elektrit kajastav energiahindade tõus on kiirenenud 8 protsendini ja ulatudes euroalal koguni üle 10 protsendi. Kuna majandusaktiivsuse taastumine on kiire ja sellest tulenevalt ka nõudlus tugev, ei jõua tootmise pool sammu pidada ning toidutoorme hinnad on viimase seitsme aasta kõrgeimad.

Kuigi kuuga tõusid toidu jaehinnad meil 1,5 protsenti, on selle taga pigem märtsis toimunud allahindluste lõppemine ning aiasaaduste hooajaline kallinemine. Kõrgemad tooraine hinnad on aga hakanud järk-järgult avalduma toidu ekspordihindades, ilmselt suvekuudel tunnetavad seda ka jaetarbijad.

Teenuste hinnatõus kiirenes madalast võrdlusbaasist tulenevalt 2 protsendini. Aasta tagasi reageerisid meil teenuste hinnad kriisile jõulisemalt kui euroalal, mistõttu on teenuste hinnatõus alates kevadest ületamas euroala vastavat näitajat. Tööstuskaupadest on kaubanduskeskuste sulgemine halvemini mõjunud riiete müügile, mis on 5 protsenti odavamad kui aasta tagasi.

Arvestades, et hinnalanguse põhi jäi eelmise aasta maikuusse, kiireneb tänavu mais hinnatõus ajutiselt 3 protsendini. Osalt võimendab seda ka aastatagune kütuseaktsiisi langetus, mille mõju taandub nüüd välja. Aasta kokkuvõttes prognoosime tarbijahindade 2 protsendist tõusu.