USA energiafirma Colonial Pipeline teatas sellel laupäeval, et sulges küberrünnaku tõttu ajutiselt ligi 8900 kilomeetri pikkuse naftatorustiku. Torustiku kaudu liigub umbes 45 protsenti kogu idarannikul kasutatavast kütusest.

Colonial Pipeline sulges ka firma ülejäänud neli peamist naftatorustikku. Kompanii Colonial Pipeline kirjutas avalikus teadaandes, et nad taasavavad kõik torustikud siis, kui olukord on jälle piisavalt turvaline.

USA valitsus töötab selle nimel, et vältida naftatorustike sulgemise tõttu tekkivaid tarneraskuseid, kirjutas CNBS.

Colonial Pipeline tarnib torujuhtmete kaudu bensiini, diislikütust, lennukikütust ja kodumajapidamiste kütteõli Mehhiko lahe äärsetest naftatöötlustehastest idarannikule.

President Biden on andnud ajutise korralduse, mis puudutab naftasaaduste transporti maismaad ja merd pidi. Nii aga ei suudeta endiselt transportida selliseid koguseid, mis torujuhtme kaudu liiguvad.

Kaubandusminister Gina Raimondo on juba hoiatanud, et just see on see, mille pärast ettevõtted peavad nüüd muretsema. "Sellised ründed muutuvad aina sagedasemaks," ütles ta.

Mitmetel andmetel on rünnaku taga küberkriminaalid, kes kutsuvad end DarkSideks. Nad sisenesid Coloniali võrku neljapäeval ja võtsid ligi 100GB andmeid nö pantvangi. Nad nõuavad ettevõttelt raha, et andmed tagastada ning kui seda ei tehta, siis paisatakse need internetti.

Colonial Pipeline otsustas pärast rünnet torujuhtme sulgeda, sest nad kartsid, et ründajad said olulist infot, mis võimaldab neil korraldada jütkurünnakuid neile torujuhtme osadele, mis on õrnemad.

Ekspertide sõnul tõusevad kütuse hinnad täna 2-3%, aga mõju võib olla palju hullem, kui torujuhe on pikemalt suletud.

Ärileht hoiab teid edasiste sündmuste ja arengutega kursis.