Eile langes USAs Nasdaqi üldindeks ligi 2,6 protsenti. Euroopas on suuremate aktsiaturgude tänane hinnalangus kahe protsendi piires. Erandiks on Suurbritannia FTSE 100 indeks, mis on langenud 2,1 protsenti. Aasias kukkus Jaapani aktsiaturg 3,1 protsenti ja Hongkong kaks protsenti. Seevastu Hiina CSI 300 indeks tõusis 0,6 protsenti.

Investorid ootavad väikestviisi hirmuga homme USAs avaldatavad inflatsiooninumbrit. Analüütikute prognooside kohaselt tõusid USAs aprillis aastaga tarbimishinnad 3,6 protsenti, kirjutab FT.

Täna avaldatud Hiina tehasevärava hinnad näitasid aprillis aastaga 6,8 protsendist kasvu. Selle hinnatõusu maksavad kinni Hiina tarbijad ja välismaised importöörid.

USA keskpanga juht Jay Powell on lubanud jätkata keskpanga poolset võlakirjade ostu 120 miljardi dollari suuruses kuises mahus seni kuni majanduse pandeemiast taastumine muutub selgemaks.

Investorid aga mõtlevad juba ette, kas keskpank hakkab oma vaadet muutma või lepib lühiajaliselt suurema inflatsiooniga.

Lisaks keskpanga rahatrüki pidurdamisele võib inflatsioon süüa võlakirjade tootlust, mistõttu võivad võlakirjade hinnad langeda ja tootlus tõusta. USA valitsuse võlakirja vastu hindavad investorid aktsiatest tulevikus saadavaid rahavooge. Eriti oluline on see hiljuti pööraselt tõusnud tehnoloogiaaktsiatele, mille kõrgeid väärtustasemeid toetasid madalad intressitasemed.

Kõik analüütikud ei karda inflatsiooni

„Kuigi investorid on hakanud hiljuti muretsema inflatsiooni pärast, eeldame me ajutist inflatsiooni tõusu, mis ei vii jätkusuutlikult kõrgema inflatsioonini," ütles UBSi varahalduse vanemasepresident Andrea Bevis.

Ta soovitas, et investorid võiksid hajutada riske eemale hiiglasuure turuväärtusega tehnoloogiaaktsiatest eelistades tsüklilisi ja väärtusaktsiaid. Näiteks kütusekompaniid ja tööstusettevõtted peaksid saama tulu majanduse taastumise laienemisest.

Tallinna börsil pole tehnoloogiaaktsiaid

Kuigi Tallinna börsil on valdav punane toon, on aktsiate langused tagasihoidlikud. Kuna Tallinna börsi üheks suureks puuduseks on peetud tehnoloogiaaktsiate puudust, pole ka siin üleilmsest tehnoloogiaaktsiate moest minekust suuremat kahju. Tallinna aktsiaindeks langes täna keskpäevaks alla 0,2 protsendi.