Arvutiriistvara turvalisus on üha suurem probleem, arvestades kiipide tootmiseks vajaliku ökosüsteemi hajutatust üle maailma. Kiibi erinevad tootmisetapid viiakse läbi erinevate organisatsioonide poolt, mis asuvad erinevates riikides. Seejuures on väljakutseks garanteerida, et kiipe tootmise käigus ei modifitseerita ega nendes peituvat teadmist ei kopeerita. Samas on kiipe tootval tehasel täielik juurdepääs komponentide ja ühenduste paigutusele kiibi pinnal, mis muudab tööstusspionaaži äärmiselt lihtsaks.

Selleks, et kaitsta kiibi intellektuaalomandit ja hoida ära võimalikud pahatahtlikud modifikatsioonid, töötas prof. Pagliarini juhitav töörühm välja uudse programmi, mis tükeldab kiibi projekti automaatselt kaheks osaks. Esimene neist toodetakse usaldusväärses tehases ning teine kolmanda osapoole poolt. Seejuures on tükeldus läbi viidud viisil, mis muudab igasuguse pöördprojekteerimise ja spionaaži sisuliselt võimatuks. Programmi katsetati reaalse GPS kiibi puhul, mis tükeldati programmi abil kaheks osaks ning toodeti 16nm kiibitehnoloogias.

Uudne idee avaldati mainekas teadusajakirjas IEEE Design & Test ning artikli esimeseks autoriks on Taltechi professor Pagliarini.

Kui arvad, et soovid lahendada päriselu probleeme ja kasutada selleks infotehnoloogia võimalusi, siis TalTechi IT-teaduskonnas saad õppida kõiki IT valdkondi tipptasemel. Mõtle suurelt ja astu tulevikku juba täna! Loe lähemalt: teejuht.taltech.ee/it-teaduskond. Vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli on avatud kuni 6. juulil kella 12.00-ni

Millega IT-teaduskonnas veel tegeletakse? Tule ja kuula IT-tudengite ja teadlaste silmiavavaid ettekandeid juba 16. juunil virtuaalsel IT-innovatsioonifestivalil.

Artikkel ilmus esmakordselt portaalis IT-uudised, 15. märtsil 2021.

Jaga
Kommentaarid