Töö käibemaksu deklaratsioonide andmete vahendamise platvormiga algas üle-eelmisel aastal ning selleks pöördus värskelt loodud Eurora Solutions OÜ tarkvarateaduse instituudi poole. Eesmärk oli luua lahendus, mis aitab automatiseeritult e-kaubanduse pakkujatel ostuhetkel arvutada maksudeks vajaminevaid summasid, pärast kauba eest tasumist koostama eeltäidetud tollideklaratsiooni ning edastama digitaalselt sihtriigi tolliametile. Kõige selle juures tuli arvestada, et erinevatel Euroopa riikidel on kehtestatud erinevad käibemaksu maksumäärad, mis varieeruvad vahemikus 17 protsendist kuni 27 protsendini.

Uurimisrühma Digiriigi tehnoloogiad ja arhitektuur juhi, Ingrid Pappeli sõnul oli ülesande kõige ambitsioonikam osa välja mõelda ja kasutada masinõppel tuginevat mudelit, mis suudab kauba kirjelduse järgi määrata korrektse kaubakoodi.

Pappel rääkis, et üsna projekti algusjärgus saadi aru, et kuigi Euroopa Komisjoni regulatsioonil oli kindel tähtaeg, siis reaalne olukord tehnilistes küsimustes oli oluliselt segasem. Näiteks erinevates Euroopa riikides ei ole erisused mitte ainult tollisüsteemide tarkvarades ja protseduurireeglites, vaid ka kohalikes seadustes, mida üldse võib riiki interneti teel tellida. „Näiteks Lätis on lubatud internetist tellida kumminuiasid, kuid Eestis mitte. Eurora platvorm peab taolisi erisusi tuvastama, aga sisendi peab andma iga riigi tolliamet,“ nentis uurimisrühma juht.

Kuigi kogu projektile kulus 8800 tundi meeskonna tööd, avaldati kaks teadusartiklit ja mõned magistritööd, on tänaseni suur probleem kolmandate riikide andmestiku oluline erinevus Euroopa Liidu omast. „Andmete kättesaadavus erinevate riikide maksuametitest oli küllalt keeruline, õnneks saime nautida Eesti maksuameti suurt toetust ja viljakat koostööd,“ rääkis Pappel.

Kui arvad, et soovid lahendada päriselu probleeme ja kasutada selleks infotehnoloogia võimalusi, siis TalTechi IT-teaduskonnas saad õppida kõiki IT valdkondi tipptasemel. Mõtle suurelt ja astu tulevikku juba täna! Loe lähemalt: teejuht.taltech.ee/it-teaduskond. Vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli on avatud kuni 6. juulil kella 12.00-ni

Millega IT-teaduskonnas veel tegeletakse? Tule ja kuula IT-tudengite ja teadlaste silmiavavaid ettekandeid juba 16. juunil virtuaalsel IT-innovatsioonifestivalil.

Jaga
Kommentaarid