Jurmala kinnisvarabüroo Latio juhi Ilze Jaungailė-Gaile sõnul tehakse valdav enamus tehingutest uusarenduste korterite segmendis (36%) ning müügitempo kasvab pidevalt. Aktiivselt müüdi paneelmajade kortereid, kuid selles segmendis on investeeringute maht vaid 10% kogu Jurmala korterite müügist.

Viimase kolme aastaga on tehingute arv hüppeliselt kasvanud

Mullu tehti Jurmala korterite segmendis tehinguid kokku 90,6 miljoni euro eest, mis on 32% rohkem kui aasta varem ning kolme aasta jooksul on näitaja kasvanud 42 miljoni euro võrra ehk tervelt 46%, selgub Latio uuringust. Eelmisel aastal registreeriti Jurmalas kahe eksklusiivse korteri ost - kumbki viie miljoni euro eest, mis on selles turusegmendis viimaste aastate suurim summa.

Kuigi viimase aastaga eramajade tehingute arv veidi kahanes, siis investeeringute kogusumma hoopis kasvas nõudluse-pakkumise teguri taustal. Latio büroo sõnul otsivad ostjad aktiivselt endale heas korras väikemaju. Seda tõendab ka eraarenduseks maa ostmise tehingute arvu 36-protsendine kasv. See aasta prognoositakse veelgi suuremat huvi.

Nõudlus tõstab hinnad lakke

2020. aasta teises pooles ületas Jurmalas, nagu ka mujal Lätis, nõudlus pakkumiste arvu. Seda nii korterite, eramute kui ka erarendiks mõeldud maade segmendis. Latio uuring märgib, et pole ühtegi pakkumist, mis vastaks ostjate soovidele ja võimalustele reaalsuse piirides.

"Jurmala esmaklassiliste korterite hinnad on turunõuetega kiirelt kohanenud, mis aitab kaasa huvi suurenemisele selle turuosa vastu. Teisest küljest, suur nõudlus odavamate korterite järele on hindu tõstnud rohkem kui esialgu prognoositi. Eriti väärib märkimist Jurmala piirkonna kasvav täht - Kauguri - mis hakkab "tuhast tõusma". Huvi selle vastu kasvab iga kuu, sest Kauguril on suurepärane infrastruktuur - ühistransport, mitu kaubanduskeskust ja meri, samuti on ehitamisel suur puhkepark ja noortemaja, " selgitab Jaungailė-Gaile.

Jurmala keskpiirkonna suhtes, mis on olnud traditsiooniliselt väga populaarne ja kallis piirkond, on ostjad asunud ootavale seisukohale. Täna eelistatakse kinnisvara pigem üürida kui osta.

Läti kuurortlinna arenguväljavaadetest rääkides ennustavad eksperdid, et 2021. aastal plaanib uutele projektidele keskendunud kinnisvaraturg "neelata" tähtajalise elamisloaga inimestele suunatud korterid. Mõndades kinnisvaraarendustes on hinnad juba tõusnud, peale kukkumist aastatel 2017-2018. Eeldatakse, et järgmisel aastal võivad eluaseme hinnad Jurmalas tervikuna tõusta vähemalt 5%.

Uhkete kinnisvara pakkumistega Jurmalas saab tutvust teha siit.