Iga alustavat investeerijat nõustatakse otse nutitelefonis, lahendust saab kasutada ööpäevaringselt ja investeerida alates mõnest eurost kuus. Tegemist on täiesti uue lahendusega Baltikumis.

„Kliendid ütlevad, et nad pelgavad investeerimisega alustamist, sest arvavad, et neil pole piisavalt sääste, teadmisi või aega. Uus roboinvestor annab kliendile personaalse investeerimissoovituse ning aitab alustada investeerimisega lihtsalt, mugavalt ja väikeste summadega oma nutitelefonis. Roboinvestor nõustab tuhandeid kliente ühekorraga - ei pea broneerima aega ega ootama järjekorras. Esimeses etapis on roboinvestor mõeldud just alustavatele investoritele, sügisel aga suureneb pakutavate finantsinstrumentide valik oluliselt ja katab ka edasijõudnud investorite vajadusi," selgitas SEB Panga juhatuse liige ja jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

Värskest SEB korraldatud uuringust selgub, et investeeringud puuduvad Eestis üle 40% elanikkonnast, ent ligi pooled neist, kes hetkel ei investeeri, võiksid investeerimiseks säästa 20-100 eurot kuus, ilma et see nende tavapärastele tarbimisharjumustele märgatavalt mõjuks.

„Eesti leibkondade hoiuste maht oli märtsis 17% suurem kui aasta tagasi. Ehk kui aastaga on kokku pangakontodele juurde lisandunud 1,43 miljardit eurot, siis umbes pool sellest on olnud täiendav sääst, mis on tekkinud kriisist tingitud vähenenud tarbimisest. Täna, mil hoiuste intressimäärad on nullilähedased, on sobiv hetk lisaks pangahoiustele kaaluda oma tuleviku kindlustamiseks teisigi alternatiive. Investeerimine võib aidata oma sääste paremini inflatsiooni ja sellega kaasneva ostujõu languse eest kaitsta ning kasvatada vara väärtust tulevikus," lisas Leppänen.

Investoriks 15 minutiga

Investeerimisega alustamine koos uue roboinvestoriga võtab vaid 15 minutit. Selle jooksul sisestab klient info oma finantsolukorra kohta, investeerimise eesmärgi ja perioodi, valib jõukohase investeerimisriski ning vastab küsimustele oma investeerimiskogemuse ja -teadmiste kohta. Seejärel hindab virtuaalne nõustaja kliendi olukorda ja annab personaalse investeerimissoovituse. Vajadusel avatakse kliendile väärtpaberikonto ja klient saabki alustada investeerimisega kõigest mõne euroga kuus.

Roboinvestoris pakutakse SEB fonde

Esialgu pakume roboinvestori kaudu investeerimiseks valikut viie SEB fondi vahel, andes alustavale investorile lihtsa võimaluse valida tema eesmärkide ja olukorraga sobiva riskiga fond - madala, keskmise või kõrge riskiga fond. „Juba mõne kuu pärast ja tuginedes ka klientide jooksvale tagasisidele, plaanime roboinvestoris pakutavaid investeerimisvõimalusi oluliselt laiendada," täiendas Leppänen.

Roboinvestori personaalne investeerimisnõustamine on klientidele tasuta. Kui klient otsustab investeerida talle soovitatud fondi, kohalduvad haldustasu (0,42% aastas) ja fondi jooksvad tasud (0,21-0,79% aastas), mis võivad investeeritud summast moodustada kokku 0,63-1,21% aastas.