Kodus energiatarbimise vähendamine on praegu populaarne teema ja tehnoloogia areng pakub selleks suurpäraseid võimalusi alates säästlikest LED-pirnidest kuni efektiivsete koduseadmeteni.

„Üks paratamatu reegel kodus energiatarbimise vähendamiseks on see, et tasub kriitilise pilguga üle vaadata oma seadmete vanus ja vajadusel osa seadmeid välja vahetada,“ räägib Samsungi tootekoolitaja Alari Pennar. „Näiteks külmik kestab reeglina 15–20 aastat, ent kui seda kasutatakse kauem kui 10 aastat, kulutab see vähemalt kaks korda rohkem energiat kui uue põlvkonna seade.“

Uute tehnoloogiatega külmikud võivad säästa isegi kuni 90 protsenti energiat võrreldes väga vanade seadmetega, kuna nad on suutelised reguleerima ja stabiliseerima kapis püsivat temperatuuri isegi siis, kui külmiku uks tihedasti lahti-kinni käib. Uut külmikut soetades tasub sedagi tähele panna, kas seda on võimalik panna nii-öelda puhkuserežiimile, mis võimaldab kodust pikemaks ajaks lahkudes veelgi rohkem elektrit kokku hoida.

„Kindlasti mõjutab külmiku efektiivsust see, kuidas toiduained on kappi asetatud. Et seda õigesti teha, tasub lugeda seadme juhendit või vaadata internetist mõnda õpetusvideot. Juurviljad käivad all kastis, munad üleval ukse küljes ja kõikide riiulitele pandud purkide-karpide vahelt peab õhk saama läbi käia,“ õpetab Pennar.

Pajuvärava talu perenaise, maaeluentusiasti Heidi Hanso jaoks on energia säästmine lisaks looduslähedasele mõtlemisele teinekord isegi elutähtis, sest kui näiteks sügistormide ajal juhtub talust elekter ära minema, tuleb teinekord iseseisvalt mitu päeva hakkama saada.

„Mul on ahiküte, salvkaev ja puupliit söögitegemise jaoks. Aga tegelikult peaks mul veel kodus olema ka korralik elektrigeneraator, millega lisavoolu tekitada. Muidugi on tõde see, et mida vähem kogu kodune seadmepark elektrit nõuab, seda säästlikumalt on võimalik toimetada. Ma olen olude sunnil eelistanud hulgaliselt teise ringi masinaid ja kuigi nende ostuhind on soodsam, maksan selle vahe igal kuul elektritarbimises kinni,“ tunnistab Hanso.

Et aru saada, millised kodumasinad on loodud säästlikuks, tuleb otsida tootekirjeldustest eritehnoloogiaid. Samsungi tootevalikus on olemas pesumasinad, mis on varustatud näiteks EcoBubble’i tehnoloogiaga, mis tagab laitmatu pesutulemuse ka madalatel temperatuuridel ja võimaldab pesu enne pesemist leotada. Lisaks tagab seade selle, et pesupulber aktiveeritakse parimal moel, et tekiks palju mulle, mis pesutulemust parandavad.

„Uute pesumasinate funktsioonid lühendavad pesutsükleid ja võimaldavad valida paljude erinevate programmide vahel, et vastavalt pesu tüübile hoida pesemise kvaliteet maksimaalne. See aitab säästa kuni 20 protsenti rohkem energiat,“ lausub Pennar.

„Üks viis, kuidas elektrit kokku hoida, on kasutada näiteks nii nõude- kui ka tavalist pesumasinat öösiti, kui vooluhind soodsam. Nutikas inimene vaatab üle ka oma elektripaketi ja jälgib elektri börsihinda. Võtan selle isegi peagi fookusesse,“ lisab Hanso. „Kuid tõeliselt keskkonnast hooliv inimene valib koju sellise pesumasina, mis kulutab pesemisel vähem energiat ja vähem vett, kuivatamisel aga oskab tekkinud jääksoojust uuesti ära kasutada.“

Kuigi akudel töötavaid pesumasinaid pole, siis väiksemate koduseadmete puhul võiks teadlik tarbija vaadata akuga seadmete poole, kuna neid peetakse lisaks kasutusmugavusele üldiselt säästlikemateks kui seinakontaktist voolu tarbivad seadmed. Akude mahutavus on piiratud ja nii on need seadmed ehitatud selliseks, et nad suudaksid teatud vooluhulgaga efektiivselt töö ära teha.

„Mina kasutan kodus näiteks Samsungi PowerJet varstolmuimejat, mis on pööraselt mugav. Sellel on hästi liikuvad ja painduvad otsikud, nii et lisaks põrandale saan tolmu imeda kasvõi lambikuplite seest ja seadme isegi õue kaasa võtta, et auto puhtaks teha. Tal on väga vastupidav aku, mis laseb mul keskmisel võimsusel tööd teha kolmveerand tundi. Selle ajaga saab elutoast kõik koerakarvad ja linnusuled, laste küpsisepuru ja ahjupuude sodi ära koristatud ning akut jagub veel köögipõrandakski. Isegi ei uskunud, et see masin nii hästi töötab,“ tõdeb Hanso.

Üllatuslikult on aga koduste majapidamiste üks raiskavamaid energiatarbijaid veekeeduseade. Seda ei vaheta inimesed tihti ja tavaliselt keedetakse kohvi või tee tegemiseks ära terve kannutäis vett.

„Kui soov on juua tass kohvi, siis piisab sellest, kui kannu valada pisut rohkem kui tassitäis vett. Mida suurem on kannus olev veekogus, seda rohkem elektrit kulub selle keema ajamiseks,“ selgitab Alari Pennar. „Samuti tuleb seda regulaarselt katlakivist puhastada, sest katlakivi juhib halvasti soojust, mistõttu tuleb vee kuumutamiseks kulutada rohkem elektrit.“

Heidi Hanso soovitab aga ükskõik millise koduseadme ostul jälgida, millised on selle välja toodud parameetrid ja energiatarbimine.

„Alates selle aasta 1. märtsist kasutatakse energiamärgistel klasse A-st kuni G-ni ja lõputult plusse enam tähtede taga ei ole. A-klass on nii roheline, et seda veel väljastatud polegi, nii et sinu mullu ostetud kõige energiasäästlikum A+++ külmik võib tänavu vabalt B-klass olla. Masinas endas muidugi ei muutu midagi, lihtsalt märgiste andmise ja lugemise süsteem tehti inimesele arusaadavamaks. Põnev fakt on see, et akuseadmetele näiteks energiamärgist ei väljastatagi, nii et kui hakkad akuga seadet ostma, uuri, kuidas on aku toodetud, kui kaua see vastu peab ja milliseid boonuseid akuga töötav masin veel sisaldab. Minu tolmuimejal on näiteks väga äge imemistehnoloogia ja filtersüsteem, mis töö hästi efektiivseks teevad.“

„Aprillis pälvis Samsung Ameerika Ühendriikide Keskkonnakaitseagentuuri väärtusliku auhinna ENERGY STAR Corporate Commitment Award pingutuste eest kliimaneutraalsusesse panustamisel ja energiaefektiivsete seadmete tootmisel,“ ütleb Pennar. „Sellest, et Samsung on maailma juhtivamaid tehnoloogiaettevõtteid energiasäästlike koduseadmete loomisel, annab tunnistust seegi, et see auhind anti viimati tehnoloogiaettevõttele üheksa aastat tagasi.“