Luminori privaatpanganduse portfellihalduri Kalle Kose sõnul andis aprillis finantsturgudele lisatuge uudis veel ühest USA abipaketist. Seekord 1,8 triljoni dollari ulatuses ja perede toetuseks, mida rakendatakse järgmise kümne aasta jooksul.

Kose nentis, et objektiivselt võttes ei peaks uus kümne aasta kava investorite jaoks eriline rõõmusõnum olema, sest valitsussektori täiendavaid kulutusi finantseeritakse pea täielikult mitte uue riigilaenu, vaid maksutõusuga ettevõtete ja jõukamate eraisikute jaoks. „Esialgu on investorid aga eelistanud neid tulevasi negatiivseid mõjusid ignoreerida ning keskenduda sellele, et turule liigub rohkem raha. Aktsianõudlus püsib eriti USAs kõrge ja kasvab veelgi," ütles Kose.

Samal ajal tagavad aga nii USAs kui ka mujal juba rakendatud koroonaviirusega seotud majanduse elavdamise meetmed selle, et suurem osa elanikkonnast on võimeline tegema tarbimiskulutusi koroonaeelses mahus. Tulemuseks on olnud kaupade tarbimise pidev kasv eelmisest suvest alates ja vastavalt paranenud makromajanduse näitajad. Enne, kui ilmnevad esimesed märgid sellest, et olukord enam paremaks minna ei saa, ei ole tõenäoline ka suuremahuline kasumivõtt aktsiaturgudel.

Kose sõnul on ka koroonaviiruse leviku tendentsid lootustandvad. „Oluline näitaja on uute nakkusjuhtumite arvu stabiilne vähenemine kõigis riikides, kus vaktsineerituid on juba suhteliselt palju. Aprillis liitus selliste piirkondade nimekirjaga ka Euroopa Liit, kus vaktsineerimisprotsess on võrreldes varasemate kuudega lõpuks hoo sisse saanud," ütles Kose.

Lisaks asusid ettevõtted aprilli keskpaigas avaldama 2021. aasta esimese kvartali majandustulemusi. 303 S&P-500 ettevõttest, mis oli 30. aprilli seisuga majandustulemused avaldanud, suutis 87% kasumi osas positiivselt üllatada, samas kui keskmiselt ületab analüütikute ootusi ainult umbes 65% ettevõtetest. Lisaks tõstis 79% ettevõtetest tuleviku kasumiprognoose. „Nii kasvas ka investorite ja analüütikute lootus, et ülejäänud kvartalite tulemusedki võiksid olla oodatust paremad, mis omakorda annab sõnumi, et ka aktsiaindeksitel on veel tõusuruumi," märkis Kose.

Kose märkis, et statistika näitab juba investorite muutumist vast liigagi eufooriliseks. Ameerika Erainvestorite Assotsiatsiooni (AAII) läbiviidud uuringu kohaselt on turu arengute suhtes optimistide osakaal võrreldes pessimistidega kasvanud viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele. Kõrget nõudlust uute aktsiainvesteeringute järele peegeldab ka ETFidesse jõudva raha hulk, mis on viimase kolme kuu jooksul olnud rekordiliselt suur.

Kose lisas, et liigne optimism tähendab tavaliselt, et enamik turuosalistest on oma investeeringud teinud ning ootel ei ole enam kuigivõrd vaba raha. Kas aga liigoptimism hakkab hindade tõusu takistama juba mais? „Mitte tingimata," kinnitas Kose. „Kuid arvestades, et aktsiahinnad on nelja kuuga eurodes tõusnud juba rohkem kui 10% võrra, ei tohiks tulla üllatusena, kui tõus vähemasti aeglustub. Muus osas on mai sama lootusrikas kui aprill ning kõige rohkem tegureid näitab ikka tõusu suunas."