Kelmus leidis aset juba tavapäraseks saanud skeemi alusel. Pensionär nägi YouTube'is reklaami, mis soovitas investeerimisportaali unixbroker.com, kus konto avamiseks tuli veebilehele jätta enda kontaktandmed.

Õige pea võttis pensionäriga ühendust maakler, kes aitas portaalis konto avada ning jättis ohvrile ebaõige ettekujutuse veebilehe tegelikest asjaoludest. Esimeseks sissemakses kandis pettasaanud kontole 206 eurot.

Paraku andis ta lisaks raha kandmisele veebilehe maakleritele ligipääsu enda arvutile ja telefonile, tõmmates neisse kaugjuhtimist võimaldava programmi AnyDesk. Seejärel lõid kelmid tema nimele mitmeid krüptorahakotte ning tegid neisse pensionäri pangakontodelt erinevatel ettekäänetel ülekandeid kogumahus 80 302 eurot.

Ühel hetkel mõistis ohver, et vaatamata maaklerite lubadustele pole võimalik isegi juba eri kontodele kantud raha välja võtta, rääkimata lubatud kasumi teenimisest. Lisaks nõudsid maaklerid endiselt erinevatel ettekäänetel lisamakseid. Ta pöördus politseisse, kes alustas kelmuse uurimist. Tekitatud kogukahju on koguni 80 508 eurot.

Kuidas vältida pettuse ohvriks langemist?

  • Kui sulle tehakse pakkumine, mis lubab kähku suurt tulu, või pakutakse müügiks toodet, mis on raskesti kättesaadav, ole ettevaatlik.
  • Ära edasta võõrastele andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
  • Ära tee ülekannet, enne kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
  • Ära laadi tundmatu inimese palvel oma arvutisse või nutiseadmesse programme (nt TeamViewer ja AnyDesk), mis lubavad tal võtta üle sinu arvuti pilti.
  • Kui saad kahtlase kõne, lõpeta see kohe ja teata PPA infoliinile 612 3000 või edasta info kodulehe kaudu https://cyber.politsei.ee/.
  • Kui oled kahju kannatanud, pöördu politseisse.