Kuigi majanduse väljavaade on hiljuti kahanenud nakatumise ja kiirenenud vaktsineerimise tõttu paranenud, on euroala kaugel turvalisusest, kirjutas FT.

„Oleme optimistlikud finantseerimise ja majanduse olude taastumise suhtes," ütles Euroopa Keskpanga asepresident Luis de Guindos. „Kuid pandeemiast jääb maha kõrgem võlakoormus ja nõrgemad bilansid. Kui probleemiga ei tegeleta, võib see kaasa tuua järsu turukorrektsiooni ja finantsstressi või viia majanduse taastumise vindumiseni."

2019. aasta 86 protsendilt sisemajanduse kogutoodangust kasvas euroala valitsuste võlg mullu saja protsendini. Seda taluti tänu praegustele madalatele intressitasemetele, mis vähendas võla finantseerimiskulusid. Valitsuste võlatase jääb ka tuleval aastal kõrgeks. Pooltel 19 euroala maadest on jätkuvalt eelarvepuudujääk üle kolme protsendi majanduse kogutoodangust.

Ta märkis, et Euroopa Keskpank säilitab valitsustele, ettevõtetele ja peredele väga soodsad laenuolud. Kui ülilõdvast rahapoliitikast loobutakse, tehakse seda vaikselt väikeste sammudena vastavalt majanduse taastumisele.

Ta hoiatas, et kui euroala majandus jõuab pandeemiaeelse tasemeni, mis võiks juhtuda tuleva aasta keskpaigas, siis valitsused peavad hakkama esitama tõsiseltvõetavaid eelarvepoliitika ja võlakoorma vähendamise plaane.

Valitsuste laenugarantiid ja suurettevõtte nagu lennukompaniide toetused kasvatavad riigivõlga veel suuremaks. Laenugarantiid võivad käiku minekul ulatuda 14 protsendini majanduse kogutoodangust, kuid seni kasutusele võetud garantiisid nelja protsendi ulatuses majanduse kogutoodangust.

Kõige rohkem on ettevõtete võlakoormust kasvatanud kõige kõrgema finantsvõimendusega ettevõtted, teatas keskpank. Kümnel protsendil kõrgema võlakoormusega ettevõtetest ulatus läinud aasta lõpus võla suhe omakapitali 270 protsendini. Enne pandeemiat oli näit 220 protsenti.

Ärikinnisvaraturg sai pihta kodus töötamisest ja veebis ostlemisest.

Hiljutine Bitcoini hinnatõus meenutab eelmisi finantsmulle nagu tulbimaaniat ja Lõunamere mulli, teatas keskpank. Kuigi krüptorahad on riskantsed ja spekulatiivsed, on nende risk finantsstabiilsusele praegu väike.