Väljaanne ennustab, et jahtide müük järelturul püstitab see aasta rekordi. Sellest hoolimata kommenteeris USA Riiklik Jahtitootjate Assotsiatsioon, et müük oli 2020. aastal suurem kui viimase 13 aasta jooksul. "Nii uute kui ka kasutatud jahtide turg on kuum," ütleb VesselsValue'i superjahtide juht Sam Tucker. "Müük purustab rekordeid ja trend on tugev."

Uus piirangute vältimise viis

Väiksema eelmüügis olnud superjahi hind jääb vahemikku üks kuni viis miljonit eurot. Ajakirja Boat International peatoimetaja Stuart Campbell jagab, et jahi ülalpidamine läheb omanikule maksma umbes 200 tuhat eurot aastas, mis sisaldab meeskonna palka ning kütuse- ja parkimiskulusid.

Campbelli sõnul toetab jahtide nõudlust sel aastal väga jõukate inimeste rühm, kes püüavad sellisel viisil vältida Covid-19 pandeemia ajal kehtestatud karantiinipiiranguid ja sulgemisi. Toimetaja lisas, et üle poole luksusjahtidest müüakse Ameerika Ühendriikides, kus inimesed liiguvad Ameerika territoriaalvetes, vältides reisipiiranguid.

Jeff Bezose ujuv loss koodnimega Y721

Sel nädalal sai teatavaks, et suurima veebipoe Amazon asutaja ja maailma rikkaim mees Jeff Bezos on soetanud uue hiigeljahi. tegu on moodsa 127-meetrise kolmemastilise purjelaevaga. Hinnanguline jahi maksumus on umbes 500 miljonit dollarit, mis Bezose jaoks tilk ookeanis, kelle varandus kasvas eelmisel aastal ühe päevaga 13 miljardit ja on nüüd umbes 200 miljardit dollarit.

Ekspertide sõnul ujuvasse lossi mahuvad autod, luksuslikud kiirpaadid ja suure tõenäosusega ka mini-allveelaev.

Mis on superjaht?

Sellele mõistele pole ametlikku määratlust. Varem viitas see jahtidele, mille pikkus oli üle 22,5 meetri. Kuid nüüd peavad mõned eksperdid seda standardit vananenuks ja liigitavad ainult need jahid, mille pikkus ületab 60 meetrit. Teised soovivad vana traditsiooni jõus hoida ja kutsuvad 60-100 meetri pikkuseid variante mega-jahtideks, üle 100 meetri omasid aga giga-jahtideks. "See on pigem turundusküsimus," ütleb Forbesi jahi-ajakirjanik Bill Springer.

Kui Bezose jahti võrrelda, siis suuruselt oleks see peaaegu võrdne Cheopsi püramiidiga ja kaks korda väiksem kui Eiffeli torn. Maailma suurim eramootorjaht on aga 180-meetrine Azzam, mille omanik on Araabia Ühendemiraatide juht Sheikh Khalifa al-Nahyan, ja teine ​​(mõningate vaidluste kohaselt kolmas) on Roman Abramovichi 164-meetrine Eclipse.