Cuomo otsuse taga on fakt, et vaktsineerimistempo on New Yorgis märkimisväärselt raugenud. Veidi üle 53 protsendi New Yorgi täisealisest elanikkonnast on koroona vastu vaktsineeritud, kuid viimase nädalaga on uute vaktsineeritute lisandumise tempo langenud koguni 43 protsenti.

"Lotopilet ei meelita küll vaktsineerima põhimõttelisi vaktsiinivastaseid, kuid loodetavasti motiveerib see kahtleval seisukohal olevaid elanikke," rääkis Cuomo Business Insiderile.

Osariigi prinditud lotopileteid on siiski võimalik osta ka end vaktsineerimata. Sel juhul tuleb ühe pileti eest välja käia 20 dollarit.

New York ei ole esimene osariik, kus pakutakse vaktsineeritutele mingit hüve. Sarnase lotoga on välja tulnud ka Ohio, kuid nende peavõit on väiksem - "vaid" miljon dollarit.

Eriti omapärane lähenemine on aga New Jerseys, kus pakutakse vaktsineeritutele veini või õlut, lõbustuspargi pileteid ning võimalust võita kohtumine osariigi kuberneri Phil Murphyga.

Euroopas sarnaselt Ameerika Ühendriikidele vaktsineeritutele tasuta asju ei pakuta. Küll aga on mitmed Euroopa riigid, sealhulgas ka Eesti, hetkel välja töötamas vaktsineerimispasse, mis peaksid koroona vastu vaktsineeritud mitmetest erinevatest piirangutest vabastama.