Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho rääkis miinimumpalgast näiteks aprilli lõpus erakonna mõttetunniks nimetatud üritusel, vahendab Tekniikka & Talous.

„Odavtööjõud läheb Soome maksumaksjale kalliks maksma. Põlissoomlaste variant on realistlik, vastutustundlik ja mõjuv: siia töö järel kolivatele inimestele tuleb seada 3000-eurose minimaalse kuupalga piirang,” ütles Halla-aho 26. aprillil.

Soome mediaanpalk oli 2019. aastal 3140 eurot. Pooled täisajaga töötavad soomlased teenivad sellest vähem ja pooled sellest rohkem.

Koonderakonna parlamendiliige Arto Satonen peab Põlissoomlaste ettepanekut võimatuks. Ta juhib tähelepanu sellele, et poodides ei oleks kodumaised köögivilju, kui välismaalt töölisi ei tuleks.

„Põlissoomlaste ettepanek, et Soome ei tohiks tulla tööle alla 3000-eurose palgaga, on täiesti võimatu. Meil lõpevad töötajad kasvuhoonetes, kinnisvarahoolduses, õenduses ja tööstuses. Mingit realismi peaks jutus olema,” kirjutas Satonen Twitteris. „Tööle tulijad maksavad makse ka Soomes ja suur osa ei saa mingeid toetusi.”

Satonen tuletas meelde, et aastatel 1960-1979 kolis üle 300 000 soomlase Rootsi ja suur osa töö pärast.

„Valdav osa teenis alguses alla riigi keskmise palga. Põlissoomlaste mõtteviisi järgi ei oleks seda sisserännet vaja olnud ja see ei olnud Rootsi huvides. Mina olen teist meelt,” märkis Satonen.