Rahapesu toimus enam kui 40 Danske Eesti filiaalis kontot omanud ettevõtte kaudu. "Meil on kahtlus, et raha liigutati läbi ettevõtete, varjamaks nii selle päritolu kui ka lõppsihtkohta," rääkis Taani majanduspolitsei juht Rasmus Maar Hansen.

Christianseni advokaat Ulrik Sjølin ütles neljapäevasel kohtusitungil, et ta klient ei nõustu ühegi talle esitatud süüdistusega.

Christiansen on varem rahapesus süüdi mõistetud

See ei ole naisel esimene kord kohtu ette astuda. Paar nädalat tagasi mõisteti ta kolmeks aastaks ning 11 kuuks vangi teises rahapesukaasuses. Lisakaristusena ootab teda vangistuse lõppedes Taanist väljasaatmine. Koos Christianseniga on nüüd kohtu all ka Arunas Masenas ja Irene Ellert.

Triot süüdistatakse eriti rängas rahapesus - süüdistuse kohaselt pesi kolmik kokku 30 miljardit Taani krooni(umbes 4 miljardit eurot). See raha liikus aastatel 2008-2016 läbi praeguseks suletud Danske Eesti filiaali.

Süüdistuse kohaselt loodi selleks mitmekümneid riiulifirmasid, millel kõigil olidki kontod just Danske Eesti filiaalis. Süüdimõistmisel ootab Christianseni lisaks varasemale vangistusele veel üheksa aastat Rootsi kardinaid.

Danskes raha pesemiseks loodi riiulifirmasid

Riiulifirmadele kontode avamine oli Danske Eesti filiaalis täiesti tavapärane. Berlingske on varem kirjutanud, kuidas nad tuvastasid vähemalt 53 Danske Eesti filiaalis kontot omanud ettevõtet, mis olid kõik registreeritud samale aadressidele Kopenhaageni kesklinnas. Tegelikult ühelgi neist ettevõtetest äritegevust ei toimunud. Neist ettevõtetest viis kuulusid kaudselt Panama äriühingule, mida kontrollis Ukraina kukutatud ekspresident Viktor Janukovõtš.

Riiulifirmade loomisega oli Berlingske andmetel seotud konsultatsioonifirma CPH Consulting. Kui varem oli Dankse enda seotust CPH Consultinguga tagasi lükanud, siis 2021. aasta alguses sattusid Berlingske kätte paberid, kust võis välja lugeda, et Danske Eestil oli harukontor Moskvas Taganskaja tänaval. Selle kontori ruume üüris neile CPH Consulting.

Lisaks leiti üles ka 2008. aastal allkirjastatud Danske Eesti ja CPH Consultingu vaheline leping, kus seisab must-valgel, et CPH Consultingu ülesanne on Danske Eesti filiaalile kliente leida. Eesti Päevaleht kirjutas tänavu märtsis, et sisuliselt sai klient, kes soovis raha liigutada, ühest hoonest kätte nii riiulifirma kui ka selle jaoks Danske pangaarve Euroopa Liidus.