Miller oli Legg Mason Value Trusti juht ning 15 järjestikkust aastat suutis ta ettevõtet hoida S&P 500 seas. Siis saabus 2008. aasta finantskriis. Ta kaotas 90 protsenti oma varast. Paljud ei suudaks sellisest paugust toibuda, aga Bill Miller ei ole allaandja. Täna on ta taas miljardär ning eelkõige tänu kahele investeeringule.

Uues raamates, mis kannab nime „Richer, Wiser, Happier: How the World's Greatest Investors Win in Markets and Life" on intervjuu ka Milleriga.

Ta kaotas kõik

2008. aastal tegi Miller suure vea. Finantskriisi alguses tegi ta suure panuse Bear Stearnsile, Freddie Macile ja teiste firmade aktsiatele, mis said eriti karmilt pihta. Tema teooria oli, et föderaalreserv tuleb peagi neile appi. Miller eksis ja lühikese ajaga kaotas tema fond 55% oma väärtusest.

Lõviosa investoritest jätsid ta maha ning nii kukkus fondi varade maht 77 miljardilt lausa 800 miljoni peale.

Ja seegi polnud veel kõik. Ta läbis samal ajal ka lahutusprotsessi ning selle käigus kahanes ta vara veelgi. Mõne kuuga kadus 90 protsenti kõigest, mis ta omas.

Uustisünd

Milleril oli aga tagataskus äss. Ta oli investeerinud Amazoni kohe kui nad börsile läksid. See oli 1997. aastal. Ta tõstis pidevalt oma osaluse määra. 2008. aastal pidi ta küll aktsiaid veidi müüma, et hakkama saada, kuid samal aastal kukkus ka Amazoni aktsia ning ta ostis neid taas.

2008. aasta novembris maksis üks Amazoni aktsia vähem kui 40 dollarit. Täna kaubeldakse nendega 3200 dollari kandis. Miller on potentsiaalselt suurim eraisikust Amazoni aktsionär peale Jeff Bezost ja MacKenzie Scotti (Bezose eksabikaasa).

Tema teine investeering on bitcoin. Ta hakkas väidetavalt seda ostma, kui see maksis 200-300 dollarit tükk. Tema keskmine ühele mündile kulutatud summa on 500 dollarit. Bitcoin on praegu väärt 37 750 dollarit. Tema sel investeeringul on küll hetkel keerulised ajad.

Aga ta oleks võinud olla veelgi jõukam. Üks kahetsus, mis mehel on, puudutab GameStopi. Ta müüs osaluse 2018. aastal. Kui ta oleks sellest kinni hoidnud, siis ta oleks selle aasta jaanuaris toimunud hulluse ajal olnud 800 miljonit dollarit rikkam. Praegu, tõsi, oleks tema osalus olnud väärt „vaid" 200 miljonit.

Bill Miller on võimas mees. Tulla üliraskest seisust välja sel moel on tõeline vägitegu.