Delfi kajastas, et Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja väidab, et president Aljaksandr Lukašenka režiim kaaperdas Ateenast Vilniusse lennanud lennuki ja sundis selle maanduma Minskis.

Väidetavalt sooritas Ryanari lennuk Minski lennuväljal hädamaandumise, sest piloodid said teate pardal oleva pommi kohta. Reaalselt mingit pommi muidugi polnud.

Lennuki pardal oli opositsiooniaktivist, teabekanali Nexta asutaja ja endine peatoimetaja Roman Protasevitš. Viimane peeti kinni. Võimud süüdistavad teda "terroristlikus tegevuses" ja süüdimõistmisel ähvardab meest surmanuhtlus.

Uibo selgitab, et piloodid usaldavad maapealsetelt lennujuhtidelt saadavat informatsiooni, kuna nende juhtimise all toimub kogu õhusoleva lennuliikluse reguleerimine. "Lennujuhtide poolt antavad load ja käsklused on pilootidele täitmiseks v.a. eriolukordades, kus kaptenil on kohustus teha kõik mis võimalik inimelude päästmiseks oma parema äranägemise järgi. Olemasoleva info põhjal tundub, et Valgevene režiim kasutas seda usaldust ära ja on edastanud pilootidele valeinfot, et lennuk maanduma sundida," arutleb ta. "Selline käitumine on äärmiselt vastutustundetu ja pretsedenditu."

Ta lisab, et muidugi on igal suveräänsel riigil õigus oma õhuruumis omada õhuliikluse üle täielikku kontrolli, kuid esmapilgul tundub, et siin on rikutud jõhkralt kõikvõimalikke rahvusvahelisi kokkuleppeid ja vabadusi. "Valgevene andis täna selle teoga maailmale teada, et iga tema õhuruumist läbi lendav lennureisija vabadused on ohus."