O'Leary ütles Iiri raadiojaamale Newstalk, et ta on juhtumi üle tõsiselt hämmastunud, sest tema teada pole Euroopas midagi sarnast mitte kunagi varem juhtunud. "See oli riiklik lennukikaaperdamine, riiklik piraatlus."

"Me suhtleme hetkel enda lennumeeskonnaga, kes tegid fantastilist tööd, et lennuk pea kõikide reisijatega kuue tunni jooksul Minskist päästa," märkis O'Leary. "Eilne juhtum oli nii reisijate kui ka lennumeeskonna jaoks väga hirmutav. Neid valvasid relvastatud mehed ning reisijate kotid otsiti läbi."

"Meile tundub, et operatsiooni eesmärgiks oli arreteerida Valgevene ajakirjanik ning tema reisikaaslane. Ülejäänud neli Minskis pardalt lahkunut olid ilmselt KGB agendid," lausus O'Leary.
Ryanairi juht Michael O Leary.

O'Leary sõnul ootab Ryanair nüüd Euroopa Lennundusagentuuri edasisi juhtnööre kui neil soovitatakse Valgevene õhuruumi kasutamine lõpetada, siis Ryanair seda ka teeb. "Valgevene asemel üle Poola lendamine oleks vaid väga väike muudatus."

Delfi ja EPL on varasemalt kajastanud, et Valgevene võimud sundisid pühapäeva pärastlõunal pommiähvardusega maanduma Ryanairi lennuki, mis oli teel Ateenast Vilniusse.

Pärast Minskis tehtud sunnitud hädamaandumist arreteerisid võimud lennukis viibinud Valgevene ajakirjaniku Roman Protasevitši, kes on tuntud kui Telegrami-kanali Nexta asutaja. Opositsiooni meeleavaldusi korraldanud ja kajastanud Protasevitš lahkus Valgevenest eelmisel aastal, tundes võimukriitikuna muret oma turvalisuse pärast. Ta kuulutati Valgevene võimude poolt tagaotsitavaks seoses "massiliste korratuste organiseerimise ning viha õhutamisega".

Leedu president Gitanas Nausėda nimetas tsiviillennuki jõuga maanduma sundimist pretsedendituks. "Selle kohutava teo taga on Valgevene režiim," lisas Nausėda.

Jaga
Kommentaarid