Üleilmse hukkamõistu pälvinud Valgevenet ähvardati 27-liikmelise bloki poolt “sihipäraste” majanduslike vastumeetmetega, mis eelduste kohaselt on suunatud Valgevene oligarhide ja neile kuuluvate ettevõtete vastu, mida süüdistatakse Lukašenka režiimi rahastamises.

Euroopa Liit nõudis avalduses ka juhtiva opositsiooniaktivisti Roman Protasevitši ja tema elukaaslase Sofia Sapega viivitamatut vabastamist. Viimased peeti kinni Minskis, kuhu Valgevene sundis pühapäeval hävitaja saatel ELi ja NATO riikide vahel lennanud Ryanairi lennuki maanduma.

EL-i valitsusjuhid kutsusid juba enne tippkohtumist oma avaldustes üles Valgevenele viivitamatult sanktsioone ette valmistama. Financial Timesiga rääkinud EL-i diplomaatide sõnul püütakse sanktsioone sihtida nii, et need kahjustaks Lukašenkat ja tema liitlasi, ent jätaks puutumata tavakodanikud, kes peavad režiimi tegevuse tõttu juba praegu kannatama.

Tulemata ei jäänud ka soovitus Euroopa Liidu lennufirmadele, keda ärgitati lõpetama üle Valgevene lendamist, samal ajal kui Valgevene lennuettevõtjatel keelatakse lendamine EL-i õhuruumis ja selle lennujaamadesse. Ühtlasi nõudis blokk, et rahvusvaheline tsiviillennunduse organisatsioon alustaks kiiret uurimist. ÜRO alla kuuluv organ kohtub erakordse juhtumi tõttu erakorraliselt neljapäeval.

USA liitus esmaspäeva õhtul rahvusvahelise hukkamõistuga. “Oleme nördinud,” ütles Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki, nimetades diktaator Lukašenka tegevust “jultunuks” ja märkides, et see kujutas ohtu “rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule”.

“Me nõuame viivitamatut, läbipaistvat ja usaldusväärset rahusvahelist uurimist,” lisas Psaki, märkides, et USA avaldas juhtunu tõttu otsest muret nii Venemaale kui Valgevenele.

Suurbritannia välisminister Dominic Raab ütles esmaspäeval, et Valgevene tegu kujutab “ohtu tsiviillendudele üle ilma”, ja teatas, et Ühendkuningriik keelab omalt poolt Valgevene lennufirmal selle lennujaamadesse lennata ja soovitab enda ettevõtetel ohu tõttu Valgevene õhuruumi vältida.

Ukraina president Volodomõr Zelenskõi tegi aga valitsusele korralduse keelata kõik otselennud Ukrainast Valgevenesse ja igasugused lennud naaberriigi õhuruumi kohal.