Pühapäeva õhtul eramaja terrassil gaasigrilliga toitu valmistanud perekond oli juba suundunud siseruumidesse einestama, kui ühtäkki gaasigrill põlema lahvatas. Leegid tungisid kiiresti tuulekasti ning akende kaudu hoonesse. Päästjate saabumisel ulatusid leegid juba katusest, ustest ja akendest välja. Hiljem uuesti süttinud ja kustutamist vajanud hoone hävines täielikult koos sisustusega.

Päästjate hinnangul tõenäoliselt grilli põletis leegid mingil hetkel kustusid, kuid gaasi pealevool jätkus. Mõne aja möödudes tõusis kuuma grilli juures gaasi kontsentratsioon niivõrd suureks, et see lahvatas põlema ja süütas ka kõik lähedal oleva.

Õnneks ei viibinud pererahvas õnnetuse hetkel grilli läheduses

Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu märkis, et kuna tulekahju oli nii intensiivne, siis ei jäänud grillist suurt midagi järele ning süttimise täpset põhjust ei olnud võimalik välja selgitada. „Ainuke positiivne asi juhtunu juures oli see, et pererahvas ei viibinud õnnetuse hetkel grilli läheduses. Vastasel korral oleks võinud tagajärjed veelgi kurvemad olla. Kui vara on kindlustatud, siis selle saab alati taastada,“ lausus Soosalu. Ta lisas, et mõningaid põletusi sai siiski meesterahvas, kes üritas põlengu alguses pulberkustutiga tuld summutada.

Põlengu tagajärjel muutus hoone elamiskõlbmatuks ja hävines ka kogu majas sees olnud vara. „Nüüd tuleb hoone jäänused lammutada ja maja uuesti ehitada. Uue hoone ehitamiseks kulub esmasel hinnangul kuni 200 000 eurot. Lisaks paarkümmend tuhat eurot ka hoones hävinenud vara taassoetamiseks,“ selgitas Soosalu.

Meelespea ohutuks grillimiseks

  • Läheneva grillihooaja ja jaanipäeva valguses tuleks kindlasti läbi mõelda, kas grillimise juures on kõik ohutustegurid tagatud.
  • Esimese asjana veendu, et grill on enne igat uut hooaega töökorras ja puhastatud. Grillile kogunev rasv võib oluliselt suurendada põlengu ohtu.
  • Enne uue grilli kasutusele võtmist loe põhjalikult läbi kasutusjuhend ja tutvu ohutusnõuetega.
  • Lahtise leegiga grilli kasutamisel jälgi alati tuule suunda ja tugevust ning veendu, et grill asetseks hoonest turvalises kauguses (soovitavalt vähemalt viis meetrit).
  • Tule süütamisel ole süütevedeliku kasutamisel pigem tagasihoidlik. Kasuta ainult spetsiaalselt selleks mõeldud vedelikke või asenda see hoopis süütekuubikutega või toiduõliga.
  • Grilli kasutamisel valva lapsi. Jälgi, et nad ei mängiks põleva grilli läheduses ning hoia süütevahendid lastele kättesaamatus kohas.
  • Ära unusta ka esmaseid tulekustutusvahendeid. Igas eramajas võiks olemas olema paar vähemalt 6kg pulberkustutit ning kättesaadavas kohas tulekustutustekk.