Euroopa Komisjoni esitatavad nõudmised avalikustatakse tänase päeva jooksul, teatab Politico. Uute reeglite kohaselt peavad sotsiaalmeediaplatvormid avalikustama kavad, mille abil plaanitakse enda platvormil levivate libauudiste vastu astuda, nende levikut pidurdada ning vajadusel ohtlikumaid libateooriaid ka eemaldada. Lisaks peavad tehnoloogiagigandid kasutajatele läbipaistvamaks muutma ka personaliseeritud reklaamide algoritmid.

Kui Euroopa Komisjoni plaan läbi läheks, oleks tegemist kõige karmima sotsiaalmeediaplatvormide algoritmide reguleerimise seadusega maailmas. Ükski maailma riik ei ole seni sotsiaalmeediaplatvormide omanikelt nõudnud kasutatavate algoritmide avalikustamist.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen

Tegemist on osaga täiendatud Euroopa Komisjoni valeinfo vastu võitlemise kavast. Esimeses valeinfo vastu võitlemise kavas leppisid Euroopa Liit ja tehnoloogiahiiud kokku juba 2018. aastal, kuid Euroopa Kontrollikoda on nüüd jõudnud järeldusele, et senised meetmed ei ole valeinfo leviku peatamiseks piisavad.

Esialgu ei saa Euroopa Komisjoni nõude täitmine olema kohustuslik, sest selle seadustesse kirjutamine võtab keerulise bürokraatia tõttu aega ligi kaks aastat. Seni hirmutatakse sotsiaalmeediaplatvorme faktiga, et kui nad ei suuda kahe aasta jooksul nõuet täita, ootavad neid miljonitesse eurodesse küündivad trahvid.

Twitter ja Facebook loobusid uusi nõudeid kommenteerimast, kuid Google'i esindaja sõnul on ettevõte valmis uute reeglite osas Brüsseliga läbirääkimisi pidama.