Ehituse ABC Järve kaupluse vanemkonsultant Marek-Hannes Kõuni sõnul sõltub aiatööriistade valik tarbija rahakoti paksusest. „Erinevaid brände ja masinaid on väga palju, mistõttu on tarbijal keeruline otsust teha. Enamasti vastab siiski tõele, et mida kallim masin, seda kvaliteetsem, kuid see ei tähenda, et ei tohi osta ka soodsamaid. Kõik oleneb aiatööriista kasutamise tihedusest,“ selgitas Kõun. Kui tööriista kasutatakse pigem harva, võib osta ka soodsama vahendi.

Näiteks muruniiduki valimisel tasub enne läbi mõelda, kui suur on niidetav ala ning kas tegemist on ainult aiamuru või ka väljaspool krunti niitmisega. „Samuti sõltub sobiva vahendi valik inimese eelnevast kasutuskogemusest ja vanema inimese puhul ka tervislikust seisukorrast. Alles kõiki neid aspekte arvesse võttes, saab soovitada sobiliku niidumasina,“ selgitas ta.

Bensiinimootoriga aiatööriistad kõige populaarsemad

Kuigi tänapäeval on valikus nii bensiinimootori, elektri kui akuga töötavad tööriistad, siis tarbijad on akutööriistade osas veel skeptilised. „Enamasti ostetakse siiski bensiinimootoriga aiatööriistu, kuid on ka neid, kes teadlikult valivad elektrilise või akul töötava vahendi. Akutööriistad on paraku kallimad ja elektritööriistad võivad olla ebamugavad, kuna toide peab tulema pistikust. Just seetõttu langeb otsus enamasti bensiinimootoriga vahendi kasuks, mis annab suurema liikumisvabaduse aias,“ lisas Kõun.

Circle K mootorikütuste tootejuhi Teedo Meltsi sõnul on väiksemates kanistrites kütusemüük juba hoogustunud, mis on märk sellest, et kevadised aiatööd on täies hoos. „Tänavu hakkasid inimesed eriti varakult toimetama, kuna piirangute tõttu oldi rohkem kodused. Tavapäraselt kasvab väikemootoritele ostetav 5L ja 10L kanistrites kütusetarbimine alles suvekuudel,“ sõnas Melts.

Muruniidukite, -traktorite, -trimmerite, rohu- ja hekilõikurite ning teiste aiatööriistade pika eluea tagamisel tuleb kõiki tööriistu otstarbepäraselt kasutada ning regulaarselt hooldada. Ääretult oluline on lugeda läbi kasutusjuhend, sest igal seadmel on oma spetsiifika nii toimimiseks kui hooldamiseks. „Peamine on enne aiamasinale kütuse ostmist selgeks teha, millist kütust tohib ja ei tohi konkreetses seadmes kasutada. Kuigi enamus aiatööriistadele sobib mootoribensiin 95 ja 98, mis ei sisalda etanooli, siis osa masinaid vajab spetsiaalset alkülaatbensiini,“ selgitas Melts

Üksi kodus ära hooldust tee

Teedo Melts rõhutas, et lisaks õige kütuse valimisele on oluline ka kütuse õige säilitamine. „Soovituslik on osta korraga nii palju kütust, kui lähiajal ära tarbitakse, sest kütuse omaduste ja kvaliteedi säilitamiseks on tarvis stabiilset keskkonda. Näiteks ei tohi kanister sattuda puuriida ääres päikese kätte ja kindlasti ei tohiks kütust säilitada kanistris üle talve,“ lausus Melts.

Lisaks märkis Kõun, et pika eluea tagamiseks tuleb tööriistu regulaarselt hooldada, kuid ainuke hooldus, mida ise kodus teha, on puhastamine. „Kui kogemust või väljaõpet ei ole, siis on kasulikum viia seade teenindusse. 4-taktiliste mootoritega masinatel peab hooaja jooksul kindlasti vahetama mootoriõli, vajadusel ka õhufiltrit. Samuti tuleb kontrollida, teritada või vahetada lõikevarustust. Seda kõike üksi kodus tehes võib tekitada pigem rohkem kahju kui kasu,“ selgitas Kõun.