Seda rääkisid Reutersile kolm anonüümseks jääda soovinud allikat. Eesmärgiks olevat volatiilsetest toorainehindadest tingitud investeerimiskaotuste vältimine.

Pankadelt nõuti, et nad sulgeksid kõigi toorainefutuuridega seotud toodete positsioonid, mida pakendatakse ja müüakse väikeinvestoritele.

Varem pole sellest Hiina pangandusregulaatori CBIRC korraldusest kirjutatud.

Selline samm tuli keset toorainehindade järsku tõusu, mis on pannud regulaatoreid muretsema spekulatiivsete panuste pärast. Seetõttu teatasid nii Hiina plaanikomitee kui ka börsid hinnakontrolli meetmetest.

CBIRC soovib vältida selliseid kaotusi, nagu investorid kogesid mullu Bank of China naftaga seotud investeerimistoodetelt.

Pangad peavad igakuiselt raporteerima, kuidas neil selliste toodete lõpetamine edeneb. Samas pole CBIRC andnud pankadele tähtaega, mis ajaks nad peavad sulgema väikeinvestorite tooraineinvesteeringute positsioonid.

Regulaatorid kardavad, et Hiina väikeinvestorid saavad kõrvetada toorainehindade järskudest muutustest. Nad palusid Hiina tööstusmetallide kauplejatel hoida turul korda.

Bank of Chinas hävisid tuhandete väikeinvestorite investeeringud ning pank sai naftast 1,8 miljardi dollari suuruse kahjumi. Viimasel ajal on keeld naftalt laienenud, puudutades ka kulda, hõbedat, plaatina, pallaadiumi, maagaasi ja sojaubasid, märkisid allikad.