Täna avaldas Eesti Ekspress, et keskkriminaalpolitsei kahtlustab pensioniraha kiiresti kätte pakkuvat platvormi vabaks.ee tegevusloata majandustegevuses ja investeerimiskelmuses. Kes on aga platvormi juht Marko Vaik?

31-aastane Marko Vaik lõpetas 2013. aastal Tallinna tehnikaülikoolis avaliku halduse eriala.

Vaik alustas ettevõtlusega 2018. aastal, mil astus ettevõtte Datame OÜ juhiks. 2019. aasta seisuga on selle ettevõtte müügitulu 32 265 eurot ning puhaskäive 11 625 eurot. Eesti Ekspress kirjutas 2018. aastal, et firma kavatseb teha revolutsiooni eestlaste andmeregistrites.

Mees avaldas toona Ekspressile enda kohta nii mõndagi: "Olen aga kinnisvaraomanik, Kalamaja korter on panditud kodulaenu tagatiseks. Hüpoteek lasub kodul panga kasuks juba aastaid, kuigi vahepeal olime naisega täiesti laenuvabad."

"Sõidan ringi liisitud autoga ja mu rahakotis peitub krediitkaart. Tõsi, kaart on olnud miinuses vaid mõnel üksikul päeval või nädalal aastas, sest tarvitan seda mitte laenu võtmiseks, vaid poodides maksmiseks ja kannan sinna alatasa raha juurde. Oman väärtpaberikontot ja aktsiaid. Samuti sääste."

"Kuid see kõik puudus krediidiraportis. Põhjus on lihtne: laen ja liising ja krediitkaart on mul Swedbankist, too aga ei anna Creditinfole minu tegevuse kohta teavet, " rääkis mees kolm aastat tagasi.

Vabaks.ee platvorm, mille tõttu mees koos oma äripartneri Ahto Aavaga politsei uurimisorbiiti sattus asutati 2020. aasta detsembris. Krediidiinfo andmetel on ettevõtte maksustatav käive 107,70 eurot (perioodil 01.12.202028.02.2021). Ilminguid platvormi hädade kohta oli ka juba varem, kui Vaik teatas, et neil on probleeme väljamaksete tegemistega, sest neil pole piisavalt investoreid. Platvormi koduleht on hetkel veel üleval.

Vaik omab osalust veel nii mõneski ettevõttes. 2019. aastal asutatud Manova OÜ müügitulu on 25 802 eurot, puhaskasum 673 eurot. Aasta tagasi loodud ettevõtete Absurdiregister OÜ ja Pepchecker OÜ kohta finantsinfo puudub.

Mõnevõrra üllatavalt on Marko Vaik ka pikaaegne Reformierakonna liige - ta kuulub oravaparteisse juba alates 2009. aastast, mil ta oli vaid 20-aastane. Vaigu ülikoolikaaslased meenutavad, et mees oli toona aktiivselt tegev Reformierakonna noortekogus: "Kui poliitkarjäärist asja ei saanud, siis ju ta hakkas mõtlema, kuidas teisiti raha saada."