Stereokaamerad valmistati NASA juhitud Artemise programmi jaoks, mille lõppeesmärk on viia inimesed pärast 50-aastast vaheaega 2024. aastaks Kuule. Kaamerad on osa kosmosetööstusettevõtte Maxar Technologies robotkäest, mis hakkab võtma Kuu pinnaseproove.

Tuntumad projektid, kus Krakuli lahendusi kasutatakse, on näiteks Bikeepi nutikad rattaparklad, Barkingu parklad, Auve Techi isesõitvad bussid ja Threod Systemsi mehitamata õhusõidukid, koostöö käib muu hulgas Ampleriga ning arendatakse näiteks nutikaid sisetaldu tippsportlastele. „Krakuli lahendusi leidub nii maa peal, kosmoses kui ka meresügavustes, aga enda arenduse Kuu peale saatmine on loomulikult iga inseneri unistus,” kinnitas mullu Eesti aasta nooreks ettevõtjaks valitud Murumets.

Murumets ja mitmed tema kolleegid on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli elektroonika ja telekommunikatsiooni eriala. Murumetsa sõnul on elektroonika väga lai valdkond, kus on väga palju eri viise, kuidas end teostada. „Meie erialal saab luua lahendusi, mis jõuavad igale poole maailmas ja muudavad inimeste elu paremaks. Elektroonikainsenerina on sul võimalik olla innovatsiooni keskel ja luua tooteid, mis parandavad radikaalselt inimeste eluviisi ja heaolu,” kinnitas Murumets.

Ülikoolist palkas Murumets ka mitmeid kursusekaaslaseid endale tööle. „Elektroonikatööstuses on pidev tööjõupuudus, tublimad võetakse tööle otse ülikoolist. Olen isegi nii teinud, osalesin TalTechis praktikumis, kus oli teemaks, kes on elektroonikaga tegelenud. Paar inimest ütlesid, et on tegelenud tudengivormeliga ja hüüdsin kohe üle klassi, et kas tööle tahate tulla? Ja nad tulidki. Elektroonikatööstus on pidevas kasvamises, kuskilt peavad need inimesed tulema, kes muudavad maailma, ning tehnikaülikooli riistvara arenduse ja programmeerimise eriala annab selleks hea eelduse,” ütleb Murumets.

Eesti ettevõtte Crystalspace juhtimisel viisid stereokaamerate projekti ellu Krakul ja Tartu observatoorium ning kaamerate valmistamiseks kaasati Incap Electronics Estonia, Insero, Radius Machining ja Tauria.

Kui soovid samuti olla elektroonikainsenerina innovatsiooni keskel ja saata enda leiutisi kasvõi Kuu peale, siis tule õppima Tallinna Tehnikaülikooli riistvara arenduse ja programmeerimise erialale, mis annab vajalikud teadmised. Vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli on avatud kuni 6. juulini kella 12.00-ni.

Jaga
Kommentaarid