Ettevõte usub, et lunavararünnak lähtus kuritegelikult rühmituselt, mis baseerub tõenäoliselt Venemaal, teatas Valge Maja.

Rünnak võib viia lihapuuduse ja tarbijahindade tõusuni.

Lunavararünnaku puhul murravad häkkerid sisse ohvri arvutivõrku ja ähvardavad tegevuse takistamise või failide kustutamisega, kui neile lunaraha ei maksta.

Valge Maja teatas, et rünnakut uurib USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI).

„JBS teavitas, et lunarahanõue tuli kriminaalselt organisatsioonilt, mis tõenäoliselt baseerub Venemaal,” ütles Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre eile. „Valge Maja suhtleb selles asjas otse Venemaa valitsusega ja edastab sõnumi, et vastutustundlikud riigid ei varja lunavarakurjategijaid.”

JBS on maailma suurim lihatoodete tootja enam kui 150 tehasega 15 riigis. See asutati 1953. aastal Brasiilias rantšopidaja José Batista Sobrinho tapamajaärina. Nüüdseks on ettevõttel üle maailma üle 150 000 töötaja. Klientide hulgas on suured kaubandusketid ja näiteks McDonald’s. USA-s töötleb JBS ligi veerandi looma- ja viiendiku sealihast.

JBS teatas, et on saavutanud märkimisväärse edasimineku küberrünnaku lahendamisel ja loodab, et suur enamik tehastest hakkab täna taas tööle.

Esmaspäeval teatas ettevõte, et lülitas välja kõik rünnaku alla sattunud IT-süsteemid niipea, kui rünnak avastati, ja varuservereid ei häkitud.

IT-süsteemid on tänapäeva lihatööstuses hädavajalikud eriti arvete koostamisel ja logistikas.

Kaubandusgrupi Beef Central teatel mõjutab rünnak kohe suuri kaubanduskeskusi ja lõpptarbijaid nagu McDonald’s, sest need vajavad pidevaid tarneid.

JBS-i viis suurimat tehast asuvad USA-s ja Bloombergi teatel peatus seal viiendik lihatootmisest.

Rünnak puudutas ka Austraalia ja Kanada tehaseid, Lõuna-Ameerikas aga tootmises häireid ei ole.

Eelmisel kuul tabas lunavararünnak USA Colonial Pipeline’i torujuhet, mis tekitas kütusepuuduse USA kaguosas. Uurijate sõnul oli rünnak seotud grupiga, millel on sidemed Venemaaga.

Colonial Pipeline on kinnitanud, et maksis kurjategijatele 4,4 miljonit dollarit lunaraha.