„Ma olen jälginud Starship Technologies tegemisi juba mõnda aega,” sõnas 1. juunist Eesti päritolu tehnoloogiafirma etteotsa asunud Alastair Westgarth, kes on varasemalt juhtinud Google’iga samasse, Alphabeti kontserni kuuluvat ettevõtet Loon. Westgarthi sõnul muudab autonoomne laialikanne meie senist arusaama kaubaveost, mõjutades miljardeid inimesi üle maailma.

„Starshipi meeskond on arendanud ja pidevalt täiendanud seda tehnoloogiat ning oma tegevust aastaid, pannes 2014. aastal robotkulleri kategooriale aluse,” märkis ettevõtte uus tegevjuht. Koroonapandeemia on tema sõnul ainult kiirendanud inimeste teadlikkust autonoomsest kaubaveost. „Oluliselt rohkem tarbijaid ja ettevõtteid mõistab selle mugavust, lihtsust ja keskkonnaga seotud eeliseid,” lisas ta.

Westgarthi sõnul on ta uuest väljakutsest väga elevil ning ootab, et ettevõte saaks suurendada oma kohalolu nii ülikoolilinnakutes kui erinevates elurajoonides, võimaldades veel miljonitele inimestele Starshipi mugavat, turvalist ning keskkonnasõbralikku kauba kohaletoimetamist.

Enam kui 30-aastase kogemustepagasiga Alastair Westgarthi viimane töökoht oli Alphabeti tütarfirma Loon, mille eesmärgiks oli interneti kättesaadavuse parandamine kogukondades, kus sellega oli raskusi. Seda tehti kosmoseavarustesse saadetud õhupallide võrgustiku abil.

Starshipi värskel juhil on väga tugevad tehnoloogiaalased teadmised ning ta on juhtinud erinevaid ettevõtteid. Looni meeskonnaga liitumise ajaks 2017. aastal oli ta töötanud nii Quintel Solutions tegevjuhina, Norteli asepresidendina ning Bell Mobility insenerivaldkonna juhina. Westgarth on kõrgharitud elektriinsener. Hariduse sai ta Kingstoni Queen’si ülikoolist Kanadas.

Starshipi kaasasutaja ja tehnoloogiajuhi Ahti Heinla märkis, et kui nad 2014. aastal Janis Friisiga ettevõtte lõid, oli selle eesmärgiks teha inimeste elu lihtsamaks ning muuta viisi, kuidas kaupasid kohale toimetatakse. „Viimastel aastatel oleme näinud oma visiooni realiseerumist ning meie tehnoloogia on nüüd skaleerimiseks valmis,” tõdes ta. Heinla sõnul on Westgarthi rahvusvahelisest juhtimiskogemusest ja tehnoloogiaalastest teadmistest ettevõtte arengus järgmisse etappi sisenemisel palju kasu.

Starship, mille robotkullerid on täna igapäevaselt kättesaadavad üle miljonile inimesele üle maailma, andis selle aasta mais teada, et on koroonapandeemia algusest peale oma kaubavedusid üleilmselt neljakordistanud. Kokku on ettevõte oma robotitega teostanud tänaseks 1,5 miljonit sõitu ja läbinud miljoneid kilomeetreid. Igapäevaselt ületavad Starshipi robotkullerid enam kui 80 000 korral teed.