„Saad tulla naaberriigist nagu Eestist või Rootsist nüüd lennates Soome tööle, aga mitte reisilaevaga,” märkis Soome meremeeste ametiühingu (Merimies-Unioni) esimees Kenneth Bondas, kes peab valitsuse otsust kummaliseks, vahendab Verkkouutiset.

Tööreisimine lennukiga Soome ja teiste Euroopa Liidu riikide vahel avati, aga muud reisipiirangud jäävad kehtima 27. juunini. Mingeid põhjendusi selle kuupäeva kohta valitsus ei esitanud.

Soome meremeeste ametiühingutes tekitas see nördimust, sest laevafirmade reisijate arvud on kukkunud aastaga pea nulli.

„Soome reisilaevafirmade majandus on koroonapandeemia tagajärjel rängalt miinuses. Suvine ristlusliiklus Soomest tuleb saada viivitamatult avatud, sest reisilaevafirmade tulu teenitakse suvekuude ajal. Kui ristlushooaja avamine hilineb, võivad sügisel ees olla Soome meremeeste koondamised,” märgivad oma avalduses kolm ametiühingut Suomen Merimies-Unioni, Suomen Konepäällystöliitto (laevamehaanikud) ja Suomen Laivanpäällystöliitto (juhtivohvitserid).

Soome reisilaevadel töötab normaaloludes umbes 4800 soome meremeest, kellest suur osa on olnud üle aasta koroonapandeemia tõttu sundpuhkusel.

Ametiühingute sõnul on meresõit kindlasti tervishoiu seisukohalt ohutu ja keskkonnasõbralik. Reisilaevades on suured ja lagedad ruumid tervishoiu seisukohalt ohutult ühest riigist teise reisimiseks.

„Reisijal on võimalik veeta laevareis lausa oma kajutis, mis ei ole lennukis kuidagi võimalik. Kas saab siis olla ohutumat ja keskkonnasõbralikumat viisi reisida kui reisilaev,” märkis Bondas, kes nõuab Soome valitsuselt reisipiirangute leevendamist ka mereliiklusele.