SEB statistika näitab, et elektriautosid eelistatakse osta aprillis, kui liisiti enam kui kolmandik kõigist esimese viie kuu elektriautodest. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on liisitavate elektriautode arv kasvanud ligi kaheksa korda.

Seda toetab ka Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) statistika, mille järgi on Eestis esimese viie kuuga registreeritud uusi elektrisõidukeid kokku 197. Neist ainuüksi 76 registreeriti aprillis. Mais oli see number küll oluliselt väiksem – siis registreeriti 26 uut elektriautot.

Elektriautode valik kasvab pidevalt

„Viimane üleriigiline elektriautode statistika kinnitab sama trendi, et elektriautode soetamisel oli kõige aktiivsem kuu just aprill ja ligi viiendik kõigist registreeritud uutest elektrisõidukitest liisiti SEB-st,“ märkis SEB Liisingu juht Rein Karofeld. Kokku on SEB-st esimese viie kuu jooksul liisitud 60 elektrisõidukit, sealhulgas nii uusi kui ka kasutatud sõidukeid. Neist enam kui kolmandik liisiti aprillis.

Enamus liisinguga ostetud elektriautodest olid uued, vaid ligi 30% autoostjatest valis kasutatud sõiduki. Populaarseimad uute elektriautode mudelid olid Renault ZOE, Škoda ENYAQ iV ja Audi e-tron ning kasutatud elektriautodest eelistati Nissan LEAF-i.

„Elektriautode valik ja pakkumiste arv on järk-järgult kasvanud ja need on tulnud, et jääda. Täna on valikus nii väike- kui ka pereautod, mis on mugavad ja vastupidavad, kuid eeskätt loodussõbralikud,“ täiendas Karofeld. Tema sõnul pakutakse elektriautode ostjatele ka keskmisest madalamat, 1,45%-list liisinguintressi.

Kuigi on ilmne, et selle kevade tulemusi mullusega kõrvutades peab arvestama ka sellega, et eelmisel aastal oli koroonapandeemia mõju automüügis tugevam, kui sel aastal, paistab siiski silma ka muutus, mis on toimunud Eestis Teslade läbimüügis.

Tesla müük näitab ka suurt kasvu

Kui mullu müüdi esimese viie kuuga vaid kaks Teslat, siis sel aastal on kasv olnud 350%-line. Mai lõpu seisuga oli sel kevadel Eestis registreeritud üheksa Teslat. Seejuures suurimat numbrit nautis see automark hoopistükkis märtsis, kui Eestis registreeriti suisa seitse Teslat.

Üleüldiselt jätkus Eesti uute sõiduautode turul aprillis automüüjaid rõõmustanud kasv ka maikuus, kuigi 2019. aasta tasemele jääb müük veel alla. AMTELi andmetel müüdi mais Eestis 2206 uut sõiduautot, mida on 108,1% rohkem võrreldes eelmise aasta maikuuga, aga ligi kuussada autot vähem 2019. aastaga võrreldes.

Käesoleva aasta viie kuuga on Eestis kokku antud klientidele üle 10 329 uut sõiduautot, mis ületab möödunud aasta sama perioodi müügitulemuse 37,2%. Jätkuvalt olid ka maikuus populaarsemad segmendid keskmised ja väiksemad maasturid, milliste osakaal kogumüügist oli vastavalt 27% ja 22,2%. Hübriidautosid läks kaubaks 575 ehk siis enam kui veerand kogu müügist. Kui elektriautosid müüdi 26, siis CNG gaasiautosid 25.