Eziil arendab tootmisjuhtimise tarkvara, mis parandab erinevate osakondade vahelist info liikumist läbi tööprotsesside automatiseerimise. Ettevõtte nõukoguga ühines Pipedrive’i pikaaegne tippjuht Sergei Anikin, startup-maastikul kõrgelt hinnatud nõustaja, kes näeb võimalust anda ettevõttele arengutõuge, aidates asutajaid teha ettevõtte kasvu toetavaid samme.

Anikini sõnul tahab ta rakendada oma oskusi erinevate valdkondade parendamiseks läbi ambitsioonikate asutajate, kes oma valdkonda tunnevad. „Eziili asutajates näen suurt kirge oma valdkonna vastu ning tohutut õppimissoovi. On tegelikult väga vähe inimesi, kes nii palju tahaksid juurde õppida,“ kommenteeris Anikin oma liitumist Eziiliga.

Iga ettevõtte esimesed kriitilisemad arenguetapid on Anikini sõnul seotud jätkusuutliku kasvu saavutamisega, kus muutub oluliseks kliendimüügi protsessi korratavus. „Pipedrive’is saadud kogemustele tuginedes võin öelda, et hea tehnoloogia on ainult pool võitu. Teine pool on toote rakendatavus ehk selle võime lihtsalt lahendada klientide probleeme. See on hästi oluline ja minu nägemuse järgi ongi see suur osa Eziili järgmisest väljakutsest,“ sõnas Anikin.

Eziili kaasasutaja ja tegevjuhi Maido Janke sõnul ongi Anikini panus Eziili arengusse praegu suurim väljakutsete filtreerimisel ja prioritiseerimisel, et keskenduda teemadele, mille lisandväärtus ettevõte kasvu jaoks oleks suurim.

„Näeme iga päev, kui keeruline on tootjatel, kes soovivad Excel tabelitest loobuda, tarkvara kasutuselevõtmise otsust teha. See ei tule lihtsalt, sest alustada tuleb andmete süstematiseerimisest, mis on suur töö. Tahame selle osa teha lihtsaks kõikidele metalli projektitootjatele, et nad saaks esimese sammu astuda võimalikult riskivabalt. See eeldab nii tootearendust kui müügi skaleerimist, kus näeme, et meil on Sergeilt palju õppida,“ selgitas Janke.

Anikini sõnul on pandeemia kiirendanud digitaliseerimist traditsioonilistes valdkondades nagu meditsiin, haridus ja tööstus. „Kui enne pandeemiat liikus palju tööstust Aasia ja Hiina poole, siis nüüd on aru saadud, et on oluline omada ka enda lähedal tööstusvõimsusi ja võimalusi,“ täpsustas ta.

Kuigi tööstuse valdkonna digitaliseerimine on Euroopas tõusufaasis, on see Anikini sõnul siiski veel lapsekingades. Ettevõttel, kes tegutseb kasvaval turul, peaks olema ka lihtne kasvada, kuid see ei tule tema sõnul iseenesest, vaid tööd tuleb palju teha. „Eziili ootab ees järgmine rahastusetapp ning sealt edasi skaleerimine, kus mul on palju anda neile. Juba praegu laome vundamenti kiireks kasvuks,“ lisas ta.

Anikini ühinemine Eziiliga toimub ajal, mil ettevõte on välisturgudele sisenemise lävel.
Lähikuudel liigub Eziil esmalt 2,2 miljardi euro suurusele metalli projektitootjate turule Soome. Põhjapoolsesse naaberriiki suundumist toetab sealsete fookusvaldkonna klientide tihe seotus Eesti metalli projektitootjatega, nagu VMT Tehased, kes on Eziili tarkvara Eestis juba kasutusele võtnud. Soome sisenemise järel plaanib ettevõte laieneda järk-järgult üle kogu Euroopa.

Millega Eziil tegeleb?

Eziil on tootmisjuhtimise SaaS (tarkvara kui teenus) platvorm metallivaldkonna projektitootjatele, mis eristub järk-järgulise lähenemisega tarkvara juurutamisel ning ühildub ka teiste süsteemidega.

Hiljuti teatas Eziil masina- ja metallitööstuse Estanci endise juhi Mihkel Tammo liitumisest ettevõtte nõukoguga, kes kuulub ka Rohetiigri eestvedajate hulka. Ettevõte on Eesti-Norra koostööprogrammi Green ICT raames välja töötamas tipptasemel funktsionaalsust oma klientidele. Tarkvara hakkab muuhulgas mõõtma ka kasutajate ökoloogilist jalajälge, pakkudes toodetele CO2 valideerimise sertifikaati.

Koostöös metallitootjatega on Eziil välja töötanud BOM ehk Bill of Materials tarkvara, mis võimaldab projektijuhtidel, tehnoloogidel ning joonestajatel kiiremini tootmiseks vajalikku dokumentatsiooni ette valmistada. Tänaseks on see igapäevases kasutuses Eesti pikima ajalooga tootmisettevõtte Viljandi Metalli suurimas tütarettevõttes teraskonstruktsioonide tootmise valdkonnas AS VMT Tehased. BOM tarkvara on kasutusele võtnud ka rahvusvahelised ettevõtted nagu Vertex Estonia ja Nordic Shelter.