Kõige kiiremat tööjõunõudluse kasvu oli näha mehaanika- ja tehnika-, ehituse- ja kinnisvara- ning infotehnoloogia- ja telekommunikatsioonivaldkondades, kus tööandjad avaldasid vastavalt 39%, 28% ja 28% rohkem tööpakkumisi kui kaks aastat tagasi samal ajal.

Toitlustussektoris avaldati 2019. aasta maikuuga võrreldes 13% rohkem tööpakkumisi ja tööstuses ning tootmises 11% rohkem tööpakkumisi.

Ametirühmade lõikes on märkimisväärselt kerkinud nõudlus just IT-valdkonna spetsialistide järele, kelle leidmiseks avaldati selle aasta maikuus tervelt 79% rohkem tööpakkumisi kui kaks aastat tagasi.

Eelmise aastaga võrreldes kasvasid tööpakkumiste arvud madala võrdlusbaasi tõttu tervelt 86% ja tähelepanuväärne kasv tuli piirangute leevenemise tõttu toitlustussektorist, kus tänavu maikuus leidus koguni 154% rohkem vabu ametikohti.

Turismisektori tööturg ei ole veel 2019. aasta taset saavutanud

2020. aastaga võrreldes kerkisid ülikiirelt (+746%) ka turismisektori (sh hotellindus) tööpakkumiste arvud, kuid seda siiski tulenevalt väga madalast võrdlusbaasist. Nimelt eelmisel aastal samal ajal said tervisekriisi tõttu antud valdkonnas avaldada tööpakkumisi vaid vähesed tööandjad.

2019. aasta maikuuga võrreldes on turismisektor üks väheseid valdkondi, kus pakutavate ametikohtade arv ei ole veel taastunud, jäädes antud tasemest 38% kaugusele. Pakutavate ametikohtade tase ei ole jõudnud 2019. aasta tasemeni ka korrakaitse ja turvasektoris, kus leidub 30% vähem tööpakkumisi.

Kandideerimisaktiivsus on endiselt rekordkõrgel tasemel

„Piirangute leevenemine ja maailma avanemine on hüppeliselt kasvatanud värbamisvajadust, et leida sobivat tööjõudu ja seda konkureerivatest tööandjatest kiiremini. Paljudes sektorites on töövõtjatel väga head valikuvõimalused, mis tähendab, et vahepeal tööta jäänud inimesed ei pruugi naasta ka oma varasema tööandja juurde,“ kirjeldas olukorda tööturul CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

„Aktiivsete tööotsijate arv püsib endiselt rekordkõrgel tasemel (+23% võrreldes 2019. aasta sama ajaga), kuid kiirelt kasvanud tööpakkumiste arv on märkimisväärselt suurendanud konkurentsi töövõtjate tähelepanu püüdmisel,“ lisas Henry Auväärt.