Eelmise aasta juunis sulgesid Belgia tolliametnikud veebisaidi “Torrentz2”, mis sisaldas hulgaliselt piraatfilme, videomänge ja telesaateid. Samuti avastas Euroopa farmaatsiatööstus internetis üle 600 platvormi, kus müüdi ebaseaduslikke ravimeid.

Koroonapandeemia tagajärjel on toodete piraatlus viimastel kuudel jätkuvalt levinud

Euroopa Liidu intellektuaalomandi büroo (EUIPO) aruande kohaselt oli eelmisel aastal peaaegu seitse protsenti Euroopa Liitu imporditud kaupadest võltsitud. Selle kohaselt on edasimüüjad tarninud võltsitud kosmeetikat ja mänguasju ning elektroonikat ja farmaatsiatooteid Euroopa liitu 121 miljardi euro väärtuses.

"Mure võltsitud toodete pärast on COVID-19 pandeemia ajal suurenenud," öeldakse raportis.

Võltsmaskid ja kaitseülikonnad on Euroopa turgu "üle ujutanud"

Raportis selgub, et peaaegu iga kümnes EL-i kodanik kinnitab, et on juba piraattoodangut ostnud.

Pärast seda, kui koroonaviirus kogu maailmas levis, on võltsitud hingamismaskid, kaitseülikonnad ja testikomplektid "Euroopa turgu üle ujutanud", seisab Euroopa Komisjoni dokumendis. Rahvusvahelised uurijad konfiskeerisid üle 14 miljoni nõuetele mittevastava või piraattoote, mis olid mõeldud võitluseks COVID-19 vastu. Rohkem kui 800 ettevõtet kahtlustati seotuses ebaseadusliku meditsiiniseadmete äriga.

Lisaks on karantiinimeetmed paljudes riikides suurendanud nõudlust veebis voogedastatavate filmide, muusika ja videomängude järele, kus "autoriõigusi pole alati austatud", öeldakse EL-i raportis. Autoriõiguste rikkumisega tekitatud kahju oli eriti suur, kuna "kunstnikel, autoritel või muusikutel polnud pandeemia ajal sageli muud sissetulekut".

Õitsev äri

Teise EL-i uuringu kohaselt kujutavad mõned võltsingud Euroopa tarbijatele tõsist terviseriski. Eriti mänguasjad ja moekaubad sisaldavad sageli kemikaale, mis võivad nende ostjatele põhjustada ägedat või pikaajalist kahju. Uuringu kohaselt on kõige sagedamini mõjutatud lapsed.

Piraatluse äri on aastaid õitsenud ja nüüd annab sellele veel hoogu veebikaubandus. 2020. aastal sooritas üle 70 protsendi eurooplastest oma ostud veebist. See muutis tarbijatele raskemaks teha vahet digitaalsisu seaduslikel ja ebaseaduslikel allikatel, vastavalt EUIPO aruandele. Sellest hoolimata toimub suur osa ebaseaduslikust kaubandusest füüsiliselt postiteenuste pakisaadetiste abil. Või suurte välismaiste kaubavedajate konteinerites, kust 80 protsenti leitud võltsingutest pärineb.

Allikas: spiegel.de