44-aastane naine müüs internetis lapsevoodit. Nädalavahetusel võttis naisega WhatsApp suhtlusrakenduse teel ühendust üks võimalik ostja, kes soovis toote eest tasuda pangaülekandega ning saatis naisele lingi oma andmetega. Lingile vajutades suunati naine aga ühe panga internetikeskkonda, kus tuli sisestada oma konto PIN-kood.

"Pärast koodi sisestamist avastas naine, et tema kontolt on omavoliliselt pangaülekanne tehtud. Kuna naise pangakonto oli seotud veel ühe pereliikme pangakontoga, siis sooritati ka teiselt pangakontolt omavoliline pangaülekanne võõrale pangakontole," kirjutatakse Lääne prefektuuri pressiteates.

Politsei teatel oli kogu kelmusega tekitatud varaline kahju ligi 1440 eurot. Politsei algatas juhtunu täpsemate asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetluse.

Kuidas vältida pettuse ohvriks langemist?

  • Kui sulle tehakse pakkumine, mis lubab kähku suurt tulu, või pakutakse müügiks toodet, mis on raskesti kättesaadav, ole ettevaatlik.
  • Ära edasta võõrastele andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
  • Ära tee ülekannet, enne kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
  • Ära laadi tundmatu inimese palvel oma arvutisse või nutiseadmesse programme (nt TeamViewer ja AnyDesk), mis lubavad tal võtta üle sinu arvuti pilti.
  • Kui saad kahtlase kõne, lõpeta see kohe ja teata PPA infoliinile 612 3000 või edasta info kodulehe kaudu https://cyber.politsei.ee/.
  • Kui oled kahju kannatanud, pöördu politseisse.