„Tallinki partner Confido sai eile õhtul lõpuks terviseametilt loa pakkuda tööränduritele laevades järgmise nädala lõpul vaktsineerimise võimalust. Loodan siiralt, et sellise “operatiivsusega” teisi oma ideede pakkujaid tulevikus ei kostitata,” ütleb Tallinki juht täna tehtud sotsiaalmeedia postituses.

Nõgene viitab sellele, et ilmselt on paljud lugenud, et Tallink tegi juba 4. mail ettepaneku pakkuda tööränduritele vaktsineerimise võimalust mai- ja juunikuus laevadel. Sihistatult otse vajalikule sihtgrupile. Seda ikka selleks, et Eestil oleks rohkem läbirääkimise hoovasid Soome kolleegidega töörände taastamiseks.

Ootamatu meelemuutus

„Peale pikki kirjavahetusi, arutelusid esitas Tallinki partner 25. mail terviseametile taotluse vaktsineerimise läbiviimiseks. Vahepealsesse perioodi jäävad korduvad kirjavahetused ametkonnaga, telekonverentsid terviseameti peadirektoriga, korduvad refräänid “vaktsiini ei ole”, kirjalik kinnitus terviseameti peadirektorilt, et kuni juunikuu lõpuni on doosi täpsusega ära broneeritud ja kinnitatud kõik sobivad vaktsiinidoosid, avaldusi, et sama peaks pakkuma ka teiste laevafirmade pardal kui ka lihtsalt hämamist ja venitamist eesmärgiga leida põhjuseid. miks ei saa,” kirjeldab Tallinki juht.

Reede, 11. juuni õhtul andis terviseameti peadirektor kell 16.16 teada, et soovitavad vaktsineerimist pigem läbi viia sadamates. „Muuhulgas leiti kirjas, et laevast ei ole võimalik helistada telefonile 112, mida inimene saaks teha siis kui kaldapealses vaktsineerimiskeskuses abi vajaks. Samuti oli peadirektor mures, kuidas ikkagi rahvusvahelistes vetes sõitvale laevale abi saaks osutada, kui selleks vajadus peaks tekkima,” räägib Nõgene.

Kuna aga Tallinki koostööpartner Confido oli 10-11. juunil tekkinud terviseameti küsimustele andnud õhtuks ammendavad vastused, andiski peadirektor teada, et vaktsineerige parem sadamas. „Andsime omalt poolt seejärel kell 16.27 teada, et lõpetame selle mängu ära ja soovisime jõudu vaktsineerimise korraldamisel ilma Tallinkita,” räägib Nõgene.

Mis aga seejärel juhtus? „Kell 20.50 andis terviseameti peadirektor Confidole teada, et kõik on kõige paremas korras, kõik vastab kõikidele tingimustele ning normidele ja hakatagu vaktsineerima. Lubati tulla ka ruume vaatama aga see ei pea toimuma enne vaktsineerimise algust?! Milline meelemuutus. Selguse huvides, siis õhtusele otsusele eelnes paar motivatsioonikõnet terviseameti kommunikatsioonibossi Imre Kaasiga,” lausub Tallinki juht.

Ressurss, mida saaks palju paremini kasutada

Nõgene leiab, et see juhtum näitab selgelt, et sotsiaalministeeriumi ladvik vajab raputust. „Kui kogu selline ajaline ressurss, mis kulutatakse ideede maha surumisele ja “ei saa” põhjenduste välja mõtlemisele, panustataks päriselt tervisevaldkonna päris küsimuste lahendamiseks, siis oleks Eesti tänaseks samuti üle 16 aastaste elanike seas vaktsineeritud 59% ulatuses nagu see on Soomes,” ütleb ta.

Tal on enim kahju sellest, et Tallink saab oma laevadel alles 17. ja 18. juuni vaktsineerimist võimaldada. „Kahju, et ei saanud alustada varem, oleks saanud enamatele pakkuda võimalusi, sest peale jaanipäeva tuleb sihtgruppi ennekõike otsida päikeselistest randadest, kuid peatselt avame broneerimisvõimaluse 1000 doosi vaktsineerimiseks Star ja Megastar väljumistel 17. ja 18.juunil. Jääb üle loota, et ametkond midagi uut välja ei mõtle,” sõnab Nõgene.

Ta märgib, et kogu see saaga tõi talle meelde kahe aasta taguse vestluse kõrge riigiametnikuga, kes vastas soovile rajada laeva apteek, et apteek ei või liikuda.

Tallink andis täna teada, et Soome ja Eesti vahel reisivatel pendelränduritel avaneb võimalus ettevõtte laevadel enne jaanipäeva end vaktsineerida. Broneeringuid vaktsineerimiseks saab teha alates tänasest.

Terviseamet: ei vasta tõele, et venitasime vastusega
Imre Kaas, terviseameti kommunikatsioonijuht


Terviseamet ei menetlenud Tallinki taotlust, vaid tervishoiuteenust osutava Confido tegevusloa taotlust. Tallink on terviseameti nägemuses tegevuskoht, mitte teenuse osutaja. Sisuliselt pakub Tallink vaktsineerimiseks oma laevadel asuvaid ruume, mille Confido sisustab vaktsineerimiseks vajaliku isikkoosseisu, inventari ja oskusteabega.


Ei vasta tõele, et terviseamet venitas vastusega. Tegevusloa taotluse menetlemiseks on ette nähtud kaks kuud, kuid kõnealune taotlus jõudis vastuseni 13 tööpäevaga. Menetluse käigus selgus, et tegelikkuses puudus tegevusloa taotlemiseks vajadus, kuid tegevuskohavälises asukohas vaktsineerimist läbi viies tuleb tegevuse alustamisest terviseametile teada anda. Seega tegi Confido kõik õiguspäraselt. Terviseamet rõhutas, et COVID-19 vastasel vaktsineerimisel peab tervishoiuteenuse osutaja tagama miinimumnõuded, mis on leitavad vaktsineerimiskavast.


Kuivõrd Soome lahel kurseerivate liinilaevade puhul on tegemist pretsedenditu tegevuskohaga, küsis terviseamet Confidolt täiendavaid andmeid nii ruumide kui ka patsiendi liikumisteekonna kohta. Samu andmeid küsib terviseamet kõikidelt tervishoiuteenuse osutajatelt, kes soovivad alustada inimeste vaktsineerimisega. Samuti soovis terviseamet lisainfot olukordade kohta, kui tekib vajadus harukordsete tervisemurede lahendamiseks, näiteks anafülaksia puhul. Kui laev väljub Eesti territoriaalvetest ja vaktsiinidoosi saanud reisijaga midagi juhtuma peaks, ei pruugi reageerida Eesti, vaid Soome operatiivjõud. Terviseameti vaatest oli tegemist täiendava riski tekitamisega ja helikopteriga merelt päästmine ei ole olemuselt võrreldav maismaal asuvast vaktsineerimiskohast kiirabiga haiglasse toimetamisega. Terviseamet soovis veenduda, et Soome pool on sellise täiendava riski tekkimisest teadlik ja et tervishoiuteenuse osutaja suudab vajadusel pakkuda kiiret abi.


Terviseamet sai Confidolt täiendavad selgitused reedel, 11. juunil kell 17.13. Terviseamet pidas neid selgitusi piisavateks ja andis Confidole vastuse kell 20.50, kooskõlastades Confido tegevuskoha-välise vaktsineerimise. Terviseamet leiab endiselt, et vaktsineerimine sadamas on mõistlikum kui liikuval laeval, kuivõrd täiendavad riskid on maismaal paremini maandatud. Aga terviseamet kooskõlastas siiski ka Confido tegevuse laeval, sest iga vaktsiinisüst loeb ning võimalikud riskid kaaluvad üles kasu, mida vaktsineeritud inimesed annavad tervele ühiskonnale.