Loomulikult ei ole niivõrd pika abielu lahutamine üldse mitte kerge ülesanne, kirjutab Bloomberg. Eriti, kui selle jooksul on kogunenud palju vara ning jagamist ootavad uhked häärberid ja eralennukid, suured maalahmakad ja hotellibränd, tohutud investeeringud börsifirmadesse ja muudesse ettevõtmistesse. Sellele kõige lisandub muidugi ka Bill ja Melinda Gatesi fond, mis on suurim heategevusorganisatsioon kogu planeedil.

„Tõenäoliselt ootab neid ees üks suuremaid lahutusi, mida maailm on näinud,” märkis McKinley Irvini perekonnaõiguse advokaat Janet George. Töö selle nimel on juba alanud, selle lükkas käima Melinda French Gatesi (56) poolt koduosariigis sisse antud lahutusavaldus.

Ta allkirjastas need paberid paari Bellevue häärberis, mis asub järve ääres ning mille hinnanguline maksumus on 130 miljonit dollarit. Bill Gates (65) omalt poolt andis paberitele allkirja nende Lõuna-Californias asuvas kodus Palm Desertis.

Paari esindajad on keeldunud lahutuse kohta kommentaare jagamast, mistõttu pole ka teada, kas neil oli abieluvaraleping. Samas isegi, kui neil on see leping, ei omaks see mingit tähtsust, sest lahutusleping asendab selle.

Praeguseks on juba kolme miljardi dollari väärtuses tehtud ülekandeid ettevõttelt Cascade Investment – mida tuntakse ka nime all BMGI ehk Bill and Melinda Gates Investments – French Gatesile. Hetkel ei ole veel päris selge, kuidas täpselt jagunevad lõpuks ettevõttele kuuluvad aktsiad.

Deere & Co 2,25 miljonit aktsiat, mis French Gates sai, on väärt umbes 800 miljonit dollarit, kuid nad moodustavad vaid 7% endise abielupaari osalusest ettevõttes. Samal ajal aga sai naine enda valdusse kõik investeerimisfirmale kuuluvad Coca-Cola Mehhiko turustaja Coca-Cola Femsa aktsiad, mis on väärt 130 miljonit dollarit.

Ka ei pruugi avalikkus kunagi teada saada, mismoodi otsustatakse ära jagada muud nende ühised investeeringud nagu näiteks Four Seasonsi hotellibrändi, kus nad ostsid 2007. aastal 47,5% osalise osaluse koos Saudi-Araabia printsi Al Waleed bin Talal Al Saudiga. Või mis saab nende kinnisvarainvesteeringutest, mis teeb neist suurima eraomanikust maaomaniku USA-s.

Kuigi seda ei loeta otseselt nende vara osaks, on siiski endise abielupaari asutatud heategevusorganisatsioonil väga palju varasid, mille koguväärtuseks hinnatakse 50 miljardit dollarit. Lisaks on sel kontorid üleilma, andes kokku tööd 1600 inimesele.

Nende heategevusorganisatsiooniga seotud tegevused on aidanud muuta Bill Gatesi kuvandit, keda alguses väga pikalt nähti monopoolse kapitalistina, kes asutas Microsofti. Nüüd nähakse temas pigem tehnoloogiahuvilist heategijat, kes aitab lahendada nii üleilmset näljahäda kui tervisekriisi.

Siiski on Melinda Gatesi algatatud lahutus juba löönud mõrad sellessegi kuvandisse, kuna sellega on avalikuks tulnud näiteks tema truudusetus. Samuti on ta seotud olnud pedofiil Jeffrey Epsteiniga ning negatiivset kajastust on saanud ka Bill Gatesi fondihaldaja Michael Larsoni põhjustatud toksiline töökeskkond.

Mõlemad abikaasad on loonud lisaks ühisele heategevusorganisatsioonile ka väiksemaid oma isiklikest huvidest lähtuvaid heategevusorganisatsioone. Bill Gatesile on huvi pakkunud kliimamuutused, Melinda Gatesile sooline võrdõiguslikkus.

Nende lahutuse lõpptulemus määrab suuresti ära ka selle, millised valdkonnad võiksid oodata edaspidigi heategevusega pikalt tegelenud ekskaasadelt rahalist tuge.