Inglismaa edelaosas Falmouthi sadamas Cornwallis asuv Tallinki kruiisilaev Silja Europa sattus eile õhtul Ocean Rebellion Flotilla nimelise keskkonnaorganisatsiooni korraldatud paadiprotesti tulipunkti, kuna just sellele G7 tippkohtumist turvavaid politseinikke majutavale laevale otsustati projekteerida oma protestisõnumeid. Tallinki kruiisilaev on tellitud tippkohtumisele kümneks päevaks, majutades seal umbes tuhandet üritust turvavast 6500 politseinikust.

Kuigi Briti meedia väitel oli suur laev tervitanud tema ümber väikestel alustel tiirlevaid kliimaprotestijaid ka udupasunat tuututades, siis Tallinki kinnitusel see siiski nii ei olnud, protestijaid ise olid tuututanud neid pasunaid, mis neil kaasas oli.

Protestijad projitseerisid õhtupimeduses laeva peale ka selliseid sõnumeid nagu "kui meri sureb, siis sureme ka meie", "kaitske ookeane, mitte poliitikuid", "meri tõuseb üles ja meie koos temaga" jne. Leidus muidugi ka mitmeid oluliselt ebatsensuursemaid väljendeid.

Selle protestiga soovisid nad juhtida tähelepanu maailmaliidrite – sealhulgas Briti peaministri Boris Johnsoni ja USA presidendi Joe Bideni – vähesele tegevusele võitluses kliimamuutustega, ennekõike selles osas, mis puudutab maailmamere saastatust.

"Kõik hoolivad maailmamere käekäigust. Me tahame näha, et ka G7 juhid käituks vastavalt, mitte lihtsalt ei räägiks oma tavapärast rohepesu juttu, kuidas nad võtavad ookeanide halvenevat olukorda tõsiselt, kuigi tegelikult oma tegudes nad seda ei näita," mäkris Ocean Rebellion kaasasutaja Rob Higgs mõned päevad enne protesti, kuhu oodati osalema ligi sadat väikest alust. Tallinki laevameeskond luges lõpuks kokku, et pigem jäi nende arv 30 kanti.

Huvitav oli ka see, et kui meelt avaldama saabusid protestijad sõudes ja keskkonnasõbralikult, siis protestiaktsiooni lõppedes tõmmati mootorid käima ja sõideti minema juba mitte niivõrd keskkonnasõbralikult.

Keskkonnaorgansiatsioon ise tegi protestist ka otseülekande, kus suure osa ajast oli ka Tallinki laev ja selle ümber toimuvad tegevused näha.

Protestiga samaaegselt toimus sealsamas Cornwallis G7 riigipeadele ja nende kaasadele pühendatud õhtusöök. Seekordne G7 juhtide tippkohtumine leiab aset 11.-13. juuni.

Tallinki Silja Europa on kajutite arvult üks maailma suurimaid ro-ro aluseid, see on ehitatud 1993. aastal Saksamaal. Silja Europa pikkus on 202 meetrit, laius 33 meetrit ning ta võtab korraga peale üle 3000 reisija. Alusel on kõrgeim jääklass 1A Super ning maksimumkiirus 21,5 sõlme. Laeva autotekk mahutab 932 liinimeetrit sõidukeid ja kaubaveoühikuid.