Kuid GameStopi lugu ei ole kaugeltki läbi, Ameerika mägede kombel üles-alla liigub selle aktsia hind ka täna.

Mis siis õigupoolest üldse juhtus?

GameStop on Ameerika videomängude ja mängukaupade müüja, mille kaupluseid leidub ka Euroopas. Kuid viimastel aastatel pole ettevõttel just kõige paremini läinud.

Põhjuseid on mitu, kuid üks olulisemaid on suur konkurents videomängude turul ning järjepidev digimängumüügi kasv.

Kuna see kattus ajaliselt eelmise eelmise konsoolipõlvkonna lõpuga, siis ei läinud ka riistvara müükjust kõige paremini, sest kliendid ootasid uusi seadmeid (Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S). Ettevõtte tulud aina vähenesid ja seetõttu suleti nii Ameerika Ühendriikides kui ka Euroopas sadu GameStopi kauplusi.

COVID-19-pandeemia käigus kukkus GameStopi aktsia 2020. aasta aprillis kõigi aegade kõige madalamale tasemele, ühe aktsia hind oli 2,80 USA dollarit.

Tänu suurele nõudlusele uue põlvkonna konsoolide järele 2020. aasta lõpus muutusid ka investorid veidi optimistlikumaks ning GameStopi aktsia hind tõusis tasapisi 15–20 dollarini. Tänavuse jaanuari esimeses pooles tõusis hind aga lausa üle 30 dollari.

Riskifondide arvates aga polnud selline hind kaugeltki mitte õigustatud ning nad ennustasid, et GameStopi aktsia kukub kiirelt tagasi alla 20 dollari. Panustades GameStopi aktsia kukkumisele, alustasid nad aktsia lühikeseks müümisega (inglise keeles shorting).

Riskifondid läksid lausa nii ahneks, et müüsid ette ära juba rohkem aktsiaid, kui üldse GameStopi aktsiaid turul kokku oli.

Rahvas hakkas vastu

Riskifondide tegevus jäi silma aga paljudele, sealhulgas Keith Gillile (tuntud kui DeepFuckingValue) ja tema sõpradele Redditi WallStreetBets-foorumis, kes kutsusid kõiki kasutajaid GameStopi aktsiat ostma, et riskifondidele koht kätte näidata.

Paljud WallStreetBetsi liikmed said aru, et kui nad üheskoos hinda kergitavad, peavad riskifondid nood müüdud aktsiad kallima hinnaga tagasi ostma, mis kergitab hinda veelgi.

Üleskutsega liitus kiiresti tuhandeid kasutajaid ning 27. jaanuaril tõusis GameStopi aktsia hind peadpööritavatesse kõrgustesse, ületades vahepeal lausa 400 dollari piiri, mis pani kogu sellest loost rääkima kogu maailma meedia. Gill ise ütles Wall Street Journalile antud intervjuus, et “ei oodanud seda”.

GameStopi aktsia hinda aitasid omakorda kasvatada “sotsiaalmeedia staar” Elon Musk, kes toetas Twitteris WallStreetBets kasutajaid, ja tuntud suurinvestor Chamath Palihapitiya, kes 26. jaanuaril GameStopi aktsiate ostmisest teatas.

Palihapitiya ostis 50 000 GameStopi aktsiat hinnaga $115 ning müüs aktsiad maha juba järgmisel päeval, võttes välja 500 000 dollarit.

Loomulikult meelitas selline aktsiaralli üha enam uusi huvilisi juurde, kes oma säästud GameStopi aktsiatesse panid ning riskifondid, kes pidid maha müüdud laenatud GameStopi aktsiaid nüüd ulmehinnaga tagasi ostma hakkama.

Ei läinudki kaua, kui saabus suuremat sorti tagasilöök. Ülipopulaarne kauplemisplatvorm Robinhood külmutas 28. jaanuaril GameStopi ja teiste “meemiaktsiate” ostu. Lubatud oli vaid müük ja seegi oli vahepeal "külmutatud". Hiljem sai GameStopi aktsiaid küll osta, kuid sellele olid seatud piirangud ja osta sai ühe aktsia kaupa. Tulemusena kukkus aktsia hind peadpööritava kiirusega ja paanika vallandudes kaotasid paljud oma raha.

Robinhoodi kauplemisplatvormi omanikku süüdistati riskifondide abistamise eesmärgil turuga manipuleerimises ning nad kaevati föderaalkohtusse. Robinhoodi kasutajad väitsid, et kaotasid sadu tuhandeid dollareid, kuna ei saanud külmutamise ajal aktsiaid ei osta ega müüa.

Tõsistele süüdistustele järgnes ametlik uurimine ning Robinhoodi juht Vlad Tenev kutsuti 18. veebruaril USA finantsteenuste komitee ees tunnistusi andma.

Tenev loomulikult eitas turuga manipuleerimist ja kinnitas, et Citadelil pole selle otsusega mingit seost. See olevat olnud “riskijuhtimisotsus”, mille Tenev võttis vastu “erakorraliste asjaolude” tõttu.

Kaotajad ja võitjad

Riskifondide tegevust on kritiseeritud juba aastaid, sest paljude arvates ei olevat nende tegevus eetiline. Tänu GameStopi aktsia "lühikeseks" müümisele laenati ja müüdi rohkem aktsiaid, kui üldse turul oli, mis tõstis riskifondide teema taas päevakorda.

Sel korral said riskifondid muidugi üsna valusalt kõrvetada, sest ei suutnud arvestada võimalusega, et väikeinvestorid ühinevad riskifondide vastu ja suudavad GameStopi aktsia kõrgustesse viia.

Selle tulemusel kaotasid riskifondid miljardeid dollareid. Näiteks Melvin Capital kaotas selle aasta esimeses kvartalis peaaegu poole oma investeeringutest.

Fondi asutaja Gabe Plotkin panustas suurelt sellele, et GameStopi aktsia hind kukub, kuid tänu väikeinvestoritele, kes omavahel WallStreetBetsi foorumis ja Discordis teavet jagasid, tõusis hind jaanuaris peadpööritavatesse kõrgustesse. Selle tulemusel oli Melvin Capitali investeeringute kahjum jaanuaris 53% ning fond vajas hädasti välist abi, et saaks jätkata.

Plotkinile tulid appi Kenneth Griffin (Citadel) ja Steven A. Cohen (Point72 Asset Management), investeerides Melvin Capitali 2,75 miljardit dollarit.

Üks on kindel, riskifondid on sellest õppetunnist õppust võtnud ja on edaspidi ettevaatlikumad ning midagi sarnast me tulevikus enam näha ei saa.

Kes kokkuvõttes võitsid?

Samal ajal, kui riskifondide rahakotis suur auk haigutas, oli Keith Gillil põhjust rõõmustamiseks, GameStopi aktsiate ost oli end mitmekordselt ära tasunud.

Esimese GameStopi aktsiate ostu tegi Gill juba 2019. juunis. Sel ajal usuti, et GameStopi tabab üsna peatselt sama saatus mis BlockBusterit ning teisi filmide müügi ja laenutamisega tegelenud ettevõtteid.

Gill oli aga veendunud, et GameStopi aktsia on alahinnatud ning ta teenib sealt vähemalt 10 korda. Tollal ei osanud ta isegi unes näha olukorda, kus GameStopi aktsia võiks tõusta lausa sellistesse peadpööritavatesse kõrgustesse.

Möödunud aasta lõpuks lõpuks omas Gill 10 000 GameStopi aktsiat. Tänavu jaanuaris suurendas ta oma osalust 50 000 aktsiani ning veebruari keskel 100 000 aktsiani. Praeguse hetke seisuga on need aktsiad väärt 28 miljonit dollarit.

Loomulikult ei olnud Gill ainuke, kes korralikult teenis. Edukas oli ka näiteks investor ja Chewy.com kaasasutaja Ryan Cohen, kes ostis mullu miljoneid GameStopi aktsiaid kokku. Tänaseks on Coheni omanduses üheksa miljonit GameStopi aktsiat.

Veel paistis siin edulooga silma... mormooni kirik. Celebrity Net Worth'i andmetel teenis mormooni kiriku salajane fond GameStopi aktsiatega 900%. See omas möödunud aasta lõpus 900 000 dollari eest GameStopi aktsiaid ning müüs oma osaluse tänavuse aasta alguses 8,7 miljoni dollari eest maha.

GameStopi aktsiarallist on valmimas raamat ja film

GameStopi aktsiatega toimunu jäi silma ka kirjanikule Ben Mezrich, kes lubas sel teemal raamatu kirjutada ning müüs ekraaniseerimisõigused juba MGM-ile, mis sellest siis tulevikus filmi teeb.

Mezrich on avaldanud üle 20 raamatu, tuntumad neist “The Accidental Billionaires: The Founding Of Facebook”, “Betrayal” (mille põhjal valmis film “The Social Network”) ja “Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions”, mille põhjal valmis film “21” Kevin Spacey'ga peaosas.

Kas aktsiaralli on läbi?

Kaugeltki mitte. Kuigi pärast Robinhoodi kauplemisplatvormi piiranguid kukkus aktsia hind taaskord (veebruaris 40-50 dollarit aktsia kohta), siis märtsi alguses läks lahti uus ralli ja GameStopi aktsia hind tõusis taas üle 250 dollari.

Selle loo kirjutamise hetkel on ühe GameStopi aktsia hinnaks 285 dollarit (avaldamise eel 233,34 – toim.)

Nii nagu Ameerika mäed ei ole kõigi jaoks, on ka võimalusega GameStopi aktsiatelt teenida. Mõned võidavad, teised kaotavad, tavaliselt need, kel närvid järgmise kukkumise ajal vastu ei pea ja...

Kindlasti tasub silma peal hoida Redditi WallStreetBets foorumil, mis on ideaalne koht “meemiaktsiate” jaoks. Reddit on nimelt üles ehitatud nii, et sisu näidatakse poolthäälte järgi ehk inimestele kuvatakse seda, mida nad kuulda/näha tahavad. Kui te järgmise hüsteeria tekkimise hetke õigel ajal ära tabate, võite te teenida päris head raha.

Kuid tasub meeles pidada, et WallStreetBetsil hoiavad täna silma peal ka professionaalsed investorid, kes teenivad tihti amatöörinvestorite arvelt. Kogenud investorid teavad, millal on õige aeg väljuda ning amatöörinvestorid on tihti need, kes jäävad siis valel hetkel “kotti hoidma”. Kõik jälgivad täna WallStreetBetsi foorumis toimuvat kullipilgul.

Osta, müüa või hoida?

GameStop võib tunduda paljude väikeinvestorite jaoks suurepärase võimalusena raha teenida, kuid tänu suurtele hinnakõikumistele peitub siin ka suur risk. Toimub sisuliselt puhtal kujul hasartmäng. Paned raha sisse ja tõmbad kangi...

300 dollarile läheneva hinna juures ei soovita igatahes GameStopi aktsiasse investeerida. Kui teil juba on GameStopi aktsiaid, siis tasub need maha müüa ja otsida mõni stabiilsem, pikaajalist tootlikust lubav aktsia. Analüütikud on valdavalt ühel meelel, et GameStopi aktsia hakkab varsti taas kukkuma.

Viimane, 23. märtsil avaldatud GameStopi kvartaliaruanne näitas 5,5% suuremat kasumit, 1,34 USD aktsia kohta. Samal ajal ettevõtte tulud langesid 3% võrra 2,1 miljardi dollarini. See loomulikult ei ole investorites just eriti suurt usaldust äratanud.

Samal ajal tegeleb GameStop restruktureerimisega, et digikesksel turul konkurentsivõimeline olla. Milline on tulemus, saab järgmisel aastal näha. Keith Gillil ja paljudel teistel väikeinvestoritel on igatahes jätkuvalt usku GameStopi tulevikku.

Üks on kindel, see pole veel GameStopi loo lõpp!