Käesoleva aasta aprillis oli Eesti pankades kuni aastaste tarbimislaenude keskmine intressimäär 12,16 protsenti, kuni viieks aastaks väljastatud laenude intressimäär 14,19 protsenti. Läti puhul olid näitajad vastavalt 15,15 ja 13,07 protsenti.

Siiski on need eelmise aastaga võrreldes langenud - mullu aprillis oli aastaste laenude keskmine intressimäär Lätis 14,67 protsenti ja Eestis 13,91 protsenti.

Eesti Panga statistika kohaselt oli möödunud aasta novembri lõpul tarbimislaenude krediidi kulukuse määra kuue kuu keskmine 20,09 protsenti, viimastel aastatel on näitaja püsinud üsna stabiilsena, 2019. aastal oli see samal ajal 20,61 protsenti ja aasta varem 20,01 protsenti.

Pangad toovad oma kodulehtedel välja, et kliendile pakutav intress sõltub inimese sissetulekust, kohustustest ja laenusummast, hinnatakse ka maksekäitumist.

Kõrgete intresside taga on vähene konkurents

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar toob kõrgete laenuintresside peamise põhjusena välja tagasihoidliku konkurentsi. "Kuigi tarbimislaenu pakkujaid on turule juurde tulnud, pole vähemalt seni olulist tarbimislaenude intressimäärade alanemist kaasa toonud. Ilmselt konkureeritakse eelkõige muude laenutingimuste osas. Seetõttu on Eestis tarbimislaenu suhteliselt lihtne saada, aga samas on hind kõrge," rääkis ta.