Eelmine koalitsioon toetas eelnõud, mis võimaldaks korraldada taastuvenergia vähempakkumisi nii, et neil saaks osaleda ka valmis ehitatud tootmisvahenditega. Reformierakonna võimule tulles pandi eelnõu seisma, kuid kolmapäeval teisele lugemisele jõudev eelnõu muudaks reegleid nii, et toetust saaks pakkuda ka vanadele seadmetele.

"Komisjonis on olemas eelnõu, milles algse eelmise valitsuse saadetud eelnõuga piiratakse võimalikku toetuse maksmise aega vähempakkumisel, vähendatakse rahalist mahtu ja see saab katuse peale, millist puitu võib kasutada. Biomassina saab kasutada ainult kõige madalama kvaliteediga puitu, muidu toetust ei maksta," selgitas majanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Kristen Michal.

Sisuliselt tähendab see, et kui seadusemuudatus riigikogus vastu võetakse, võib valitsus teha niisuguse toetusmeetme, millest saaks kasu ainult Eesti Energia. Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et see ongi plaanis.

"Üks peamistest põhjustest on Narva küttehind, mis tänu CO2 hinnale on oht, et märgatavalt kasvab. Biomass saaks kindlasti hoida seda hinda stabiilsena. Teiseks meil on kindlasti vaja tagada, et olemasolevad katlad oleks töös. Ja kui seal saab kasutada taastuvat ressursi, siis kindlasti on võimalik neid katlaid rohkem töös hoida," rääkis Aas.