Sel korral tegi SWG valiku 49st riigist laekunud avalduse vahel ning valituks osutusid meeskonnad 12st riigist. Lisaks kolmele Eesti meeskonnale läbivad programmi ettevõtted Ameerikast, Argentiinast, Austraaliast, Ühendkuningriikidest, Ukrainast, Poolast ja Venemaalt. Esmakordselt on SWG programmi kaasatud ka asutajad Ecuadorist, Brasiiliast, Venetsueelast ning Serbiast.

Põnevaimaks väljakutseks on programmijuhi Liis Linna sõnul saanud niivõrd rahvusvahelise seltskonna puhul ühiste tegevuste jaoks ajatsoonide ühildamine. „See, et startup maailmas traditsioonilisi kellast kellani tööpäevi pigem ei ole, sai nüüd selget kinnitust,“ sõnas Linn.

Online programm loob uued võimalused

Suurt rahvusvahelistumist peab Linn pikalt kestnud pandeemia mõjuks ja see on tuntav laiema trendina maailmas. Kui Euroopa kiirendid tõmbavad viimase aasta näitel ligi osalejaid nüüd ka kaugematest regioonidest, siis tuntud Ameerika Ühendriikide ärikiirendi Y Combinator teatas hiljuti Euroopast pärit osalejate kahekordistumisest. “Kui varasemates programmides olid ülekaalus pigem Baltikumi ja Ida-Euroopa idufirmad, siis täielikult online kolinud programmi puhul on seltskond kirjum,” lisas Linn, täpsustades, et õnneks ei ole kohalikud ettevõtted siiski ära kadunud.

Identifitseerimismeetodeid koondava platvormi eID Easy kaasasutaja ja tegevjuht Margus Pala peab online programmi puhul positiivseks võimalust oma aega efektiivselt juhtida – ära jääb igasugune logistika. Ressursitasakaalu leidmiseks kiirendiprogrammist maksimumi võtmise ja oma ettevõtte arendamise vahel on eID Easy tiim jaganud osalemise erinevate meeskonnaliikmete vahel. Näiteks võtab müügikoolitustest osa müügiinimene, investeeringutele keskendunud töötubadest aga tegevjuht.

„Alustasime ligikaudu aasta tagasi ettevõtte tõsisemat arendamist ning pool aastat tagasi olime jõudnud kohta, kus tehniline ja ideeline vundament oli loodud. Tundsime, et vajame välist abi, investeerimise, meeskonnajuhtimise ja turuanalüüsi teemadel ning turunduse ja müügi ülesseadmisel, et saavutada ühe aastaga see, mis muidu võtaks kaks aastat. Leidsime, et SWG pakub kõiki neid toetavaid funktsioone kenasti ühes ilusas paketis,” sõnas Pala.

Elueesmärkide püüdmine kella ei küsi

Programmi läbiviimine virtuaalselt on Linna sõnul paljude asjaosaliste ajakava tagurpidi pööranud. „Kui enne alustasime töötubadega hommikuti, siis nüüd algavad need Eesti aja järgi pärastlõunatel,” sõnas Linn, “Ladina-Ameerika tiimidel tuleb aga töötubades osalemiseks mõnikord ka keset ööd ärgata. Pigem peetakse seda eripära põnevaks ja paistab, et see annab neile adrenaliini juurde.”

Ecuadorist pärit tootmist ja logistikat digitaliseeriva tarkvaraettevõtte Cognitiva kaasasutaja ja tegevjuht Paúl Alejandro Rivera tuli Startup Wise Guys'i oma ettevõtte strateegia ja juhtimissüsteemi seadmist edendama. „SWG annab mulle teadmisi ettevõtete suunal äri arendamisest, et saaksin aidata väikeettevõtjatel olla jätkusuutlikud ja konkurentsivõimelised, mis on mu elu eesmärk. See motiveerib ka vajadusel keset ööd üles ärkama, et töötubades osaleda,“ sõnas ta.

Rivera sõnul on Ladina-Ameerikas ja täpsemalt Ecuadoris raske leida ettevõtlustuge, mis sisaldaks nii rahalist investeeringut kui ka teadmiste jagamist arendustegevusteks. Seetõttu pöördus ta Euroopa kiirendi poole. Eestist saab ta enda sõnul lisaks konkreetsetele teadmistele ka tugeva kontaktvõrgustiku idufirmade asutajatest, mentoritest ja investoritest.