„Kõik tänased Euroopas toimuvad trendid mõjutavad otseselt või kaudselt ka põllumajandust ja põllumajanduspoliitikat. Euroopa praegune komisjon on oma fookusesse võtnud kaks väga olulist teemat – digipööre ja rohepööre,” ütles Riho Terras.

Terras lisas, et ehkki ka digipööre ja digitaliseerimine mängivad põllumajanduses, täpsemalt näiteks täppispõllumajanduses, olulist rolli, keskendub saade rohepöördele, mis on veelgi otsesemalt põllumajandusega seotud. „Põllumajandust on väga paljud inimesed läbi aegade pidanud energeetika kõrval üheks suurimaks keskkonda saastavaks tegevuseks. Seetõttu on plaanitud rohepöörde raames väga erinevaid piiranguid, nii väetiste ja taimekaitsevahendite kui ka teatud praktikate, näiteks rohumaade säilitamise osas. Kindlasti puudutab rohepööre otse kõiki põllumajandusega seotud valdkondi. Keskkonnaküsimused määravad väga otseselt ka debati, mis käib praegu Euroopa Nõukogu, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi vahel. Toimuvad kolmekordsed läbirääkimised ja on alates eelmisest aastast väga intensiivses faasis,” täpsustas Terras.

Saates tuli kõigele lisaks juttu ka põllumajandustoetustest ja põllumajanduse võimalustest rohkem noori oskustöölisi ja spetsialiste enda juurde tuua. „Siin on selline huvitav olukord, et viimase kümne aasta jooksul on Eestis ettevõtluskultuuri ja ettevõtlusõpet jõudsalt edendatud,” ütles Ants-Hannes Viira ja lisas, et me oleme küll harjunud mõtlema endast kui digiriigist, kuid soovides põllumajanduses digitaliseerumisega mitu sammu edasi liikuda, on meil vaja veel mitu sammu teha ning seal oleks just noorte inimeste kõrvalpilku juurde vaja. „Nagu igas valdkonnas, ilma noorteta me ei saa,” lisas Terras juurde.

Kuula ja vaata täpsemalt järgnevast videoülekandest:

Jaga
Kommentaarid