Mis sind selle eriala juures kõige rohkem köitis?

Avastasin küberkaitse läbi ühe alamvaldkonna – krüptograafia. Kui uurisin rohkem, et mida küberkaitse endast kujutab, siis avastasin veel palju teisi alamvaldkondi, mille puhul arvasin, et nende õppimine võiks mulle meeldida. Mõned kübervaldkonna killud: krüptograafia, digikriminalistika, arvutivõrkude turvalisus, kurivara ja pöördprojekteerimine, „pen-testing“.

Mis on kõige põnevam õppeaine? Miks?

Minu isiklikud lemmikud on krüptograafia ja erinevad digikriminalistika õppeained. Krüptograafia on enamjaolt matemaatika, täpsemalt numbriteooria ja algebra, mis on mind juba pikemalt paelunud. Digikriminalistika, mis on seadmete ja võrkude analüüs, nõuab väga head arusaama operatsioonisüsteemide ja mäluseadete toimimisest. Aine kütkestas mind kohe, sest mind huvitab, kuidas seadmed toimivad, ent mitte riistvara ise.

Üks soovitus noorele, kes kaalub sellele erialale õppima tulemist?

Küberkaitse on vapustav eriala neile, kes peavad oluliseks IT-st üldpildi saamist. Küberkaitses õpib kõike: riistvara, tarkvara, arvutivõrgud, programmeerimine ... ent kirg on esmatähtis. Vastasel juhul võib alguses tekkida tunne, et ei tee midagi piisavalt praktilist, õpingud on liiga aeglased jne ja nii kaovad huvi ja jaks. Ma ei soovita seda eriala neile, keda huvitab arendamine. On alati võimalik õppida arendamist ja võtta küberkaitse lisaaineid, nagu näiteks turvaline programmeerimine või veebiturvalisus.

Mis on kõige vajalikum teadmine, mis sellel erialal õppides oled saanud?

Kõige vajalikumate teadmiste jagamine oleks mõttetu hirmutamine. Seega ütleks ma nii, et kui olla ise turvatundlik inimene, siis võiks võtta enda vastutuseks oma ümbruse harimise sellel teemal. Klassikaline „aga kes mind ründaks?“ on sinisilmne argument, sest enamjaolt rünnataksegi masse.

Mis on järgmine suur IT-alane läbimurre, mida huviga ootad?

Huviga ootan kvantarvutite läbimurret, millal post-kvantkrüptograafia asendab klassikalise krüptograafia. Ootan ka huviga kvantkrüptograafia arenemist massikäibe suunas. Märgin ära, et kvantkrüptograafial ei ole kvantarvutitega seost.

Üks lõbus tõik, mida sa enne õppima asumist ei teadnud? Või põnev seik, mis õppides/erialases töös ette on tulnud.

Tõenäoliselt oleme kõik kuulnud ütlust, et pingutada tasub enda nimel ja mitte selleks, et teistest etem olla. Küberkaitses aga täpselt see teiste ülelöömise põhimõte kehtibki. Pole olemas (praktilist) täielikku turvalisust, seega on mõistlik võrdväärsetest sihtmärkidest turvalisem olla. Sama saak, suurem vaev.

***
Taaniel Kraavi osales ka aprillikuus toimunud virtuaalsel IT-teaduskonna avatud uste päeval minikonverentsil. Vaata videost (alates 1:08:44) IT-tudengite avatud uste päeva minikonverentsi, kus Taaniel rääkis koos teiste tudengitega, milline on tudengielu, mida erialalt oodata ja kuhu võib õpingute jooksul jõuda.
Küberturbe tehnoloogiate õppekava annab sulle head teadmised ja oskused, kuidas teha IT-süsteemid pahalaste-kindlaks ning milliste vahenditega võidelda küberrünnete vastu.
Õppekava on laiapõhjaline ja praktilise suunitlusega, mistõttu on kõik ainetes omandatavad teoreetilised teadmised tugevalt toetatud praktilise õppega. Vähemalt poole ainete mahust moodustavad laborid või harjutustunnid, milles tudengid saavad läbi mängida ettevõtte võrgu ja teenuste üles seadmise ning turvamise kõik tööetapid. Laboreid viivad enamasti läbi oma ala praktikutest spetsialistid ning üldteadmisi aitavad laiendada paljud valikained.

Loe küberturbe tehnoloogiate õppekava kohta lähemalt siit.

Mõtle suurelt ja astu tulevikku juba täna! TalTechi IT-teaduskonnas saad õppida kõiki IT valdkondi tipptasemel. Vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli on avatud kuni 6. juulil kella 12.00-ni.

Jaga
Kommentaarid