Suurbritannia tarbijakaitseameti sõnul ei ole Amazon ja Google teinud midagi arvustustega, mis on kas välja mõeldud või eksitavad. "Ühed ja samad inimesed on samaaegselt arvustanud mitmeid ettevõtteid. Kusjuures nende ettevõtete vahel puudub igasugune seos. Lisaks leidub arvustusi, kust võib välja lugeda, et arvustajale on positiivse hinnangu andmise eest makstud," vahendab tarbijakaitseameti teadet BBC.

Kui uurimine tuvastab, et Google ja Amazon pole libaarvustustega võitlemist piisavalt tõsiselt võtnud, võib tarbijakaitseamet nad Suurbritannias kohtusse kaevata või nõuda lepinguid, mille alusel peavad digihiiud tulevikus enda kohustusi tõsisemalt võtma. Siiski ei oska britid veel kindlalt öelda, kas Google'i ja Amazoni tegevus võib olla ebaseaduslik.

"Muretseme, et libaarvustused võivad miljoneid veebiostlejaid eksitada, sest nende põhjal otsustatakse mingeid tooteid või teenuseid osta. Samuti on probleemne, et mõned ettevõtted saavad tänu libaarvustustele rohkem tähelepanu just seaduskuulekate ärimeeste arvelt," seletas BBC-le Suurbritannia tarbijakaitseameti juht Andrea Coscelli.

Amazoni esindaja sõnul tegeleb veebikaubamaja juba praegu aktiivselt libaarvustuste kustutamisega ning plaanib uurimise käigus tarbijakaitseametiga koostööd teha.

Tarbijaõigustele keskenduv ühing Which leidis selle aasta alguses, et eksisteerivad platvormid, mis müüvad raha eest libaarvustusi. Ühel sellisel platvormil oli üle maailma 62 000 arvustuste kirjutajat. Ühe libaarvustuse eest küsiti umbkaudu 15 eurot, kuid 50 arvustust sai 720 euroga ning 1000 arvustust 9300 euroga.