Aruandes on öeldud, et Bigbanki kontserni töötav laenuportfell kasvas 2020. aasta jooksul märkimisväärselt, ületades esimest korda panga ajaloos poole miljardi euro piiri, ning ulatus aasta lõpuks 572,6 miljoni euroni.

„Lisaks väärib mainimist asjaolu, et laenumahtude kiirel kasvul ei olnud negatiivset mõju laenuportfelli kvaliteedile. Üle 90 päeva võlgnevuses olevate laenude osakaal kogu portfellis moodustas 3,2% ja jäi aasta varasemaga võrreldes samale tasemele," on aruandes kirjas.

Bigbank ei tegutse juba ammu vaid Eestis. Kõige tähelepanuväärsemad tootearendused aastal 2020 olid digitaalne isikusamasuse tuvastamine ja lepingu allkirjastamine Lätis ja Leedus; ettevõtetele suunatud auto- ja seadmeliising Eestis ja Leedus; säästuhoiused Saksamaal, Austrias ja Hollandis; digitaalne krediidikonto Rootsis; refinantseerimislaen ja tagatisega autolaen Soomes ning eluasemelaen Eestis.

2020. aasta oli Bigbankile märgilise tähendusega ka seetõttu, et nad sisenesid Eesti kodulaenu turule. Lisaks tavapärasele annuiteetgraafikuga tootele hakkasid nad pakkuma erigraafikuga kodulaenu. Eestis unikaalne erigraafik on suunatud peredele ning võimaldab klientidel laenu põhiosa makset edasi lükata kuni 20 aastat.

„Mul on siiralt hea meel, et uudne toode on Bigbanki koduturul soojalt vastu võetud. Klientide huvi erigraafikuga kodulaenu vastu on olnud suur ning tänaseks on paljud Eesti pered saanud selle abil soetada oma unistuste kodu," ütles panga juht Martin Länts aruandes olevas pöördumises.

Bigbanki ettevõtete panganduse laenu- ja liisinguportfell ning müügimahud jätkasid 2020. aastal kiiret kasvu nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Laenude uusmüük kasvas aastaga 84%.

Tegevuse laiendamine Bulgaariasse

Eelmisel aastal sai Bigbank uue filiaali asutamiseks ja tegevuse alustamiseks kõik vajalikud load Eesti Finantsinspektsioonilt ja Bulgaaria keskpangalt. Bigbank AS Bulgaaria filiaal registreeriti sealses äriregistris 19. novembril 2020.

Uue aasta alguses hakkavad nad pakkuma Bulgaaria eraklientidele täielikult digitaalseid tarbijakrediiditooteid ning lähitulevikus planeerivad lisada ka hoiused.

„Oleme seadnud endale eesmärgiks saada Bulgaarias järgmise viie aastaga enim soovitatud digitaalseid finantsteenuseid pakkuvaks pangaks," on aruandes kirjas.

Bigbanki varade maht kasvas aastaga 758 miljoni euroni, suurenedes 184 miljoni euro võrra (32,0%). Varade kasvu mõjutas peamiselt laenuportfelli kasv.

Kontserni puhaskasum oli 2020. aastal 21 miljonit eurot, 3 miljoni euro võrra (12,7%) väiksem kui aasta varem. Puhaskasumi languse peamine põhjus oli tervisekriisist tulenev laenunõuete täiendav allahindluskulu. Neto laenunõuete ja finantsinvesteeringute allahindluskulu suurenes 2020. aastal 7 miljoni euro võrra (110,3%) 14 miljoni euroni.