Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus arutleb oma isiklikul Facebooki leheküljel maksusüsteemi muutmise üle.

Minister nentis: "Tööjõumaksud on meil juba liiga kõrged, Eesti ei ole sellise tööjõumaksu tasemega enam rahvusvahelises konkurentsis võitjate poolel."

"Uue hoolduskindlustusmaksu asemel oleks muidugi pidanud sada korda järele mõtlema, enne kui pensioni II sammas ära lammutati sisuliselt täitis II sambasse kogumine sama eesmärki. Hoolduse rahastamine on üks osa üldistest ühiskonna vananemisega seotult kasvavatest sotsiaal- ja tervishoiukuludest, mida tuleb samuti vaadata tervikuna, " märkis Rosimannus.

Rahandusminister tõi ühe ettepanekuna välja, et üldine maksumäär võiks väheneda, kuid sel juhul laekuks kogu tulumaks kohalikele omavalitustele.

"Võiksime arutada, kuidas omavalitsuste tulubaasi kasvatada nii, et nad suudaksid oma inimestele tagada vanaks jäädes hooldusvõimaluse ja saaksid kasvavat koormust ilma uue maksuta katta. Üks variant on suurendada omavalitsuste tulubaasi riigi tulumaksuosa arvelt. Täna on üldine tulumaksumäär 20%. Variant on vähendada kõigile kehtivat üldist tulumaksumäära 1315%ni (täna laekub omavalitsustele 11,96%), aga nii, et riiklik tulumaks kaob üldse ära ja kogu tulumaks laekub kohalikele omavalitsustele. Selline muudatus vähendaks oluliselt ka tööjõu maksustamist, " lõi minister ettepankuid.

Oma koalitsioonipartnerite loodud astmelist maksusüsteemi minister heaks aga ei pea. "Aga astmeline tulumaks? Tuhandetest astmetest koosneva tulumaksuredeli saime Eestis endale 2017. aastal, tollase Isamaa, Keskerakonna ja sotside valitsuse poolt. Ei olnud hea idee. Algul tundus mitmetele meeldiv võimalus klassivihal põhinevaks nuhtlemiseks las kõrgema palga saajad maksavad, aga praeguseks on must-valgel kinnitust saanud, et maksuastmed ei vähenda ebaõiglust ja saavad alati lõpuks kätte ka need, keda hoopis toetada oleks vaja, " sõnas Rosimannus sotsiaalmeedia postituses.