Rahastamise D-vooru tulemusel kaasas Skeleton Technologies investeeringutena kokku 70,4 miljonit eurot. Selle hulgas on nii 2020. aasta novembris välja kuulutatud 41,3 miljonit eurot kui ka D2-voorus Marubeni Corporationi, makseplatvormi Adyen asutajatest investorite rühma ning mitmete Euroopa tööstusinvestorite poolt lisandunud 29 miljonit eurot.

Erainvestorite rahastusele eelnes 51 miljoni euro suurune rahastus Saksamaa majandus- ja energeetikaministeeriumi ja Saksimaa liidumaalt, mis kuulutati välja 2021. aasta märtsis. Seega on viimase kaheteistkümne kuu jooksul kaasatud ettevõttesse lisakapitali üle 120 miljoni euro.

Mitmed ettevõtte varasemad rahastajad nagu MM Grupp ja Harju Elekter ning värskemad investorid, nagu mitmed Euroopa tööstusinvestorid ja rühm ettevõtjaid, kes kasvatasid makseplatvormi Adyen loomisest kuni eduka IPOni, on otsustanud suurendada oma osalust Skeletonis tulenevalt ettevõtte edusammudest uue põlvkonna grafeenipõhistes energiasalvestistes.

Skeleton Technologies tegevjuht ja asutaja Taavi Madiberk sõnas: „Skeleton kasvab suure kiirusega ja valmistub järgmiseks etapiks, mis tähendab meie tegevuse olulist laiendamist seoses nõudluse märgatava kasvuga. Skeletoni toetavad juhtivad tööstusinvestorid alates sellistest suurettevõtetest nagu Marubeni ja InnoEnergy kuni makseplatvormi Adyen asutajateni. Enamik eelmise aasta lõpus ettevõttega liitunud investoreid mitte ainult ei osalenud rahastusvoorus, vaid soovisid suurendada ka oma varasemat osalust ettevõttes. See on kinnitus investorite usaldusest, mis põhineb suuresti Skeletoni edusammudel viimase kuue kuu jooksul peale Skeletoni osanikeringiga liitumist.“

Energiasalvestite turul, kus lõviosa suuremaid tootjaid kasutavad väga sarnast liitium-ioon akude tehnoloogiat, eristub Skeleton edusammudega materjaliteaduse vallas, olles loonud patenteeritud kumergrafeen süsiniku.

„Erinevalt Teslast, Panasonicust või LGst, kes kasutavad sarnaseid tooraineid ja võistlevad samm-sammuliste tehniliste arengutega, on Skeleton läinud alternatiivset teed ja keskendub vertikaalintegratsioonile, mis põhineb meie patenteeritud kumeral grafeenil. Alustasime üsnagi kitsas nišis, superkondensaatoritega, ja liigume nüüd edasi superakudega, kattes eriti tõhusate ja suure võimsusega akude turuosa. Oma strateegia järgmise sammuna püüame ühendada pika elueaga kiiresti laetavad superkondensaatorid ning suure võimsusega kauakestvate akude tehnoloogia. Nii saame pakkuda konkurentsivõimelisemaid suurema sõiduulatusega elektrisõidukite akusid kui praegu turul saadaolevad või arendusjärgus analoogid,“ selgitas Madiberk.

Viimatine täiendav investeering järgnes esialgsele 41,3 miljoni euro suurusele D-rahastusvoorule 2020. aasta novembris ning Saksamaa majandus- ja energeetikaministeeriumi ja Saksimaa liidumaa 51 miljoni euro suurusele investeeringule, mis kuulutati välja 2021. aasta märtsis. Kokku on Skeleton viimase 12 kuuga kaasanud kapitali 121,3 miljonit euro ulatuses.

AS Harju Elekter investeerib Skeleton Technologies Group OÜ-sse

AS Harju Elekter osales Skeleton Technologies Group OÜ täiendavas omakapitali kaasamisvoorus 1,24 miljoni eurose investeeringuga. Investeerimisvoorus osalesid senised investorid. Skeleton Technologies’i osakapitali suurendamise järel on ASi Harju Elekter registreeritud osalus 7,22%.

Harju Elekter näeb jätkuvalt antud investeeringu atraktiivsust nii Skeletoni väärtuse kasvus kui ka koostöös superkondensaatorite moodulsüsteemide arenduses, tootmises ning kasutamises elektrienergia juhtimis- ja lülitussüsteemides.

Skeleton Technologies Group OÜ on Euroopa juhtiv grafeenil põhinevate superkondensaatorite ja energiasalvestussüsteemide tootja ja arendaja, mille kliendid on autotööstuse ettevõtted, tööstuslike seadmete tootjad ja juhtivad trammitootjad.

Harju Elekter on enam kui 50-aastase kogemusega rahvusvaheline tööstuskontsern, mille põhitegevusalaks on elektri- ja automaatikaseadmete väljatöötamine ja tootmine. Üha märkimisväärsem osa Harju Elektri tehnilistest lahendustest on suunatud taastuvenergia sektorisse, pakkudes päikeseenergia jaamade, elektriautode laadimisseadmete ja muude seotud lahenduste tervikpakette. Eesti, Soome, Rootsi ja Leedu tehastes töötab ligikaudu 800 spetsialisti ning kontserni 2021. a I kvartali müügitulu oli 30,7 miljonit eurot. Harju Elektri aktsiad on noteeritud Nasdaq Tallinna Börsil.