Raha olemust võiks proovida lapsele seletada niipea, kui ta selle vastu huvi tundma hakkab. Kolmeaastased korjavad rõõmuga sente hoiupõrsasse, et neid siis poes pulgakommi vastu vahetada. Suurematele lastele saab juba aga regulaarse taskurahaga häid harjumusi õpetada. Suurim karuteene, mida saate oma lapsele teha, on rahateemadel vaikida. See saadab võsukesele sõnumi, et raha pole kas oluline või see on midagi, mida peaks kartma ja mitte kunagi mainima.

Pühendage laps pere rahaasjadesse tema arusaamise võime järgi. Väiksem laps võib mõista, et iga kord poes käies pole kommi või mänguasja ostmist ette nähtud. Suurem laps aga võib teiega suurima heameelega maha istuda ja üheskoos pere eelarve üle arutleda. Selgitage talle, kuhu raha läheb - kui maksame ära kommunaalkulud ja arved, siis jääb söögiks ja muudeks kuludeks just selline summa.

Kuidas alustada?

Paljud lapsed hakkavad saama regulaarselt taskuraha kui nad kooliteed alustavad. Määrake nädala- või päevaraha, et laps õpiks ise oma kulutusi planeerima ja raha jaotama. Esialgu võib raha anda sularahas ja kui laps kasvab, võib ta eelistada saada raha pangakontole ja kasutada maksmiseks kaarti. Olukord, kus letini mitte ulatuv laps maksab kaupluses kontaktivabalt pangakaardi, ei ole enam üllatav - alates 7-aastastel lastel võib olla oma isiklik konto ja sellega seotud deebetkaart ning see muutub üha populaarsemaks.

Kulutused kontrolli alla

Lastele finantsoskuste õpetamisel on suurepäraseks abiliseks internetipank või mobiilirakendus, mille abil saavad lapsed kaardiga makstes ise oma raha hallata. Näiteks saab kohe pärast makse sooritamist kontojääki kontrollida ning näha, mille eest ja kui palju on jooksval kuul kulutatud.

Teine eelis on kontoväljavõtted. Kui olete lapsega kokku leppinud, millise osa oma sissetulekust ta igapäevasteks vajadusteks kavatseb kulutada ja kui palju säästa, saate kuu või mõne muu kokkulepitud ajavahemiku möödudes koos analüüsida, kas kokkuleppest on kinni peetud, millised kulutused olid ebavajalikud ja kui palju ilma nendeta oleks saanud säästa. Ka on hea lasta lastel teinekord ilma keelamata oma taskuraha kulutada, et nad saaksid oma vigadest õppida. Parem, kui nad teevad mitu üheeurost viga kui kunagi tulevikus õpivad oluliselt suuremate summadega.