EBS-i ja SWG ühistööna asetleidvas rahvusvahelises arenguprogrammis „Young Entrepreneurs“ läbivad 16-22-aastased noored 7-päevase programmi, mis toimub 2.-8. augustil Tallinnas. Saadud teadmiseid rakendatakse 13.-15. augustil toimuval häkatonil, kus osalejad nii Eesti kui Soome programmidest saavad äriideid proovile panna ning tooteid arendada.

SWG kaasasutaja ja „Young Entrepreneurs“ programmi üks algatajatest Herty Tammo on veendunud, et mida nooremalt hakkab inimene ettevõtlust proovima, seda rutem tuleb selgus, kas see tee on tema jaoks. „Kui ettevõtlus on sinu jaoks, siis teed varem läbi need vead, mille tõttu idufirmad ebaõnnestuvad. Kui esimesel korral ei õnnestu edukat ettevõtet luua, siis võib-olla teisel või kolmandal korral. On palju näiteid, kus kaks asutajat valivad esimese ebaõnnestunud katse järel erinevad suunad – üks läheb kellegi teise ettevõttesse tööle ja teine asutab eduka ettevõtte või isegi ükssarviku,“ sõnas ta.

„Isegi kui ettevõtlus pole sinu tee, siis taolised ettevõtlusprogrammid läbi peer-to-peer õppimise koos teiste ambitsioonikate noortega avardavad meie laste silmaringi, annavad neile ambitsioonikust erinevates eluvaldkondades ja õpetavad neid juba varakult suurelt mõtlema,“ lisas Tammo.

Kontaktvõrgustik, mis saadab läbi elu

Programm toob kokku nimekad mentorid, coach’id ja eksperdid Inglismaalt, Austraaliast, Bulgaariast ja Baltikumist. Noorte ette astuvad näiteks mitmekülgne artist ja avaliku kõnelemise treener Daniel (Dan le Man) Renwick, produktiivsuse koolitaja ja raamatu autor Stoyan Yankov ning sinise ookeani strateegia ekspert Farid Singh, kes õpetab kuidas muuta konkurents ebaoluliseks.

Nädalases programmis käsitletakse teemasid, nagu ettevõtte rajamine, finantsid, juriidika, müük, äriidee esitlemine, produktiivsus, kultuur ja väärtused ning vaimne tervis. Sel suvel on programmi lisandunud ka influencer töötuba, kus tuntud Eesti suunamudija oma läbitud teekonna kohta kogemusi jagab. Programmi raames saavad noored luua endale tugeva kontaktvõrgustiku, kellelt ka edaspidi nõu küsida.

Eelmisel suvel programmi läbinud Kristofer Siimari sõnul tekkisid tal tugevad kontaktid mitmete tuntud Baltikumi investoritega. „SWG on kiirelt liikunud Euroopa tugevaimate kiirendite hulka ning teadsin programmi sisenedes, et õpin selle lühikese aja jooksul nendelt inimestelt tohutult. Programmi käigus tutvusin mitmete huvitavate inimestega, kellelt sain teadmisi tehnoloogia, finantside, raamatupidamise ja äristrateegia kohta,“ kommenteeris Siimar.

Ettevõtte alustamiseni läheb tal enda sõnul veel aega, sest enne plaanib ta juurde õppida ning töökogemust saada, selleks et vältida tüüpvigu, mida inimesed idufirma alustamisel teevad. Inspireerituna idufirmade maailmast, millega ta programmis kokku puutus, liitus Siimar hiljuti Pipedrive’iga, et täiendada selle ükssarviku andmeteadlaste meeskonda.

Õppemeetodid, mis aidanud lendu tõusta sadadel ettevõtetel

Programm on välja töötatud SWG ärikiirendi põhimõtetel. Selle raames astuvad üles samad mentorid ja koolitajad, kes on aidanud juba rohkem kui 200 idufirmal laieneda globaalsele turule. Samu õppemeetodeid kasutatakse ka keskkooliõpilastele ning ülikoolitundengitele mõeldud programmis, et suunata neid süvitsi mõistma ja analüüsima äriga seonduvaid väljakutseid ning mõistma strateegiliste otsuste tagamaid.

Lisaks töötubades osalemisele lahendavad noored ka rühmatöid, õppides ehitama meeskonda ning töötama kogu tiimiga ühiselt eesmärgi nimel. Osalejatele tutvustatakse ka asutajaid Eesti kuumimatest idufirmadest nagu Tuule e-tõukerattaid arendav Comodule ja mängudeülese avatari platvormi looja Wolf3D, kes oma kogemusi jagades noori nende teekonna alguses julgustada aitavad. Idufirmade külastused olid eelmise programmi läbinute lemmikosaks ja Henry Tammo sõnul saigi ta ettevõtlusega alustamiseks inspiratsiooni kohtumistest tõeliste ettevõtjatega.

Tammo sõnul õppis ta mõistma, et ettevõtlus ei ole tegelikult nii raske, kui tundub. „Programmis räägiti sellest, et võib teha vigu ja proovida. Meile näidati, kuidas ettevõtlus käib ja milline see maailm on,“ sõnas ta. 16-aastasena on Tammo asutamas oma esimest ettevõtet. Plaan on hakata arendama beebimonitori, mis aitab aru saada, miks lapsed nutavad. „Hetkel on käimas ettevõtte asutamine, meeskonna kokkupanek, sealhulgas tootedisaineri otsingud,“ lisas ta.

Tallinnas 2.-8. augustil toimuvasse programmi saab registreerida siin.