Kas uut lahendust, mis annab valikuvabaduse iseseisvalt oma pensionisamba raha paigutada või jääda senise võimaluse ehk pensionifondide juurde?

Kuigi küsitlused on näidanud, et enamus vastanutest ei kavatse pensionifondist raha välja võtta ning plaanivad jätkata traditsioonilist raha kogumist II pensionisambas, ei ole jäänud märkamata Eesti elanike kasvav huvi investeerimisvaldkonna vastu. Sügisest avaneb võimalus ise oma pensioniinvesteeringuid juhtida ja juba täna saab avada selleks pensioni investeerimiskonto (PIK).

Kuidas valida just enda jaoks sobiv variant?

Mõlemal lahendusel on oma plussid ja miinused. Jätkates pensionifondidesse kogumist, on soovitatav vaid teatud aja tagant üle vaadata, kas kogud endale kõige kasumlikumas fondis ja lisaks saab olla kindel, et investeerimisega tegelevad kogenud eksperdid. Ise investeerimine nõuab nii teadmisi kui ka aega ja soovi sellega tegeleda. Samas on inimesel võimalus ise teha valikuid ja langetada otsuseid.

Järgnevalt toome välja mõlema lahenduse olulisemad eelised.

PIK – uus investeerimislahendus kogenud või õppimishimulisele investorile

Oma pensionisamba raha paigutamisel annab PIK rohkem vabadust, sest võimaldab ise oma II samba pensionivara investeerimisotsuseid teha ehk osta ja müüa finantsinstrumente igal ajal. Sealjuures tuleks aga arvestada, et mida rohkem riskida, seda suurem on võimalus võita, ent suurema riskiga kaasneb ka suurem võimalus kaotada.

  • PIK-is on tagatud II samba senised eelised ehk jätkates II sambasse omapoolseid 2-protsendilisi sissemakseid, lisab riik sellele 4 protsenti sotsiaalmaksu arvelt investeerimiseks juurde. Kogutud pensionivara saab kontole üle viia tulumaksuvabalt ning teenustasudeta.
  • Vastupidiselt senisele süsteemile saab pensionivara investeeringuid hajutada. See tähendab, et lisaks mitmele pensionifondi osakule, saab nüüd raha hoida ka pensioni investeerimiskontol ja teha sealt investeeringuid.
    PIK-i avamine on tasuta ja seda saab teha kas kontoris või mugavalt läbi internetipanga, samuti puudub kontol kuuhooldustasu. Lisaks on SEB tänavu väärtpaberite tehingutasusid investoritele järjest soodsamaks kohandanud. Väärtpaberite hinnakirja leiab panga kodulehelt.
  • Kui enam ise aktiivselt investeerimisega tegelda ei soovi, siis saab PIK-i raha kanda tagasi pensionifondi, et fondihaldur investeeringuid edasi juhiks.
    PIK sobib kogenud või õppimishimulisele investorile ehk iseseisvalt investeerimine tähendab, et tuleb ennast regulaarset kursis hoida turgudel toimuvaga ning sellele aega pühendada.

Pensionifondid - jätkusuutlikud ja stabiilsed investeeringud pensioniks

Kuni 2009. aastani ei tohtinud üle 50 protsendi fondidest aktsiatesse investeerida ja selle tõttu olid ka pensionifondide tootlused suhteliselt madalad. Alles viimased kaks aastat saavad pensionifondid seda teha 100 protsendi ulatuses. See küll kasvatas riski, aga andis pensionifondide halduritele rohkem võimalusi, et klientide pensionisäästud võimalikult kasumlikesse finantsinstrumentidesse paigutada ja sellega ka tootlikkust tõsta.

  • Pensionifondid sobivad paljudele – ka neile, kes soovivad ise investeerida. II sammas ei takista investeerimast ning annab vastupidiselt kindlustunde, et pensioni kasvatamine on parimates kätes.
  • Investeerimine on risk, eriti kui oled alles algaja. Pensionifond aitab riske hajutada ehk investeerides juba väärtpaberi- ja investeerimiskontol, on võimalus jätta II sambasse laekuv raha fondihalduri juhtida ning investeerimiseks kasutada raha, mis pensionisammast ei mõjuta.
  • Pensionifondid saavad toimetada suurematel turgudel suuremate summadega ning investeerida sellistesse ettevõtetesse, kuhu väikeinvestor investeerida ei saa. Samuti on suurte investeeringute puhul teenustasud oluliselt paremad.
  • Pensionifondid on jätkusuutlikud, investeerides keskkonnasäästlikesse majandusharudesse ning ettevõtetesse.